Az ígéret földje: tíz román állampolgár akart Kanadából illegálisan az Egyesült Államokba jutni

De nem jött össze.
Hirdetés

Nagy volt az illegális forgalom az Egyesült Államok és Kanada határvidékén: tíz, érvényes tartózkodási okmányok nélküli román állampolgárt is őrizetbe vett az Egyesült Államok határőrsége a héten.

A kanadai Montreal Gazette csütörtöki beszámolója szerint kedden a New York állambeli Champlainnél állítottak meg két nőt és két gyereket, akik törvénytelenül akartak az országba beutazni. A határőrség szerint azt mondták, Romániából érkeztek, az országban való tartózkodásra feljogosító iratokkal pedig nem rendelkeztek.

Ugyanaznap a Vermontbeli Derby Line-ban még egy nő próbált a fiával illegálisan bejutni az Egyesült Államokba – se őt is elkapták.

Aztán szerdán megint csak Champlainnél kerültek román állampolgárok az amerikai határőrök kezébe: két férfi és két gyerekük akart érvényes okmányok nélkül belépni az Államokba.

Az Associated Press júliusi beszámolója szerint miközben a Trump-kormányzat a mexikói határ megerősítésére törekszik, a kanadai határszakaszon is egyre aggasztóbb méreteket ölt az illegális bevándorlás.

A Quebec és Vermont közötti határszakaszon akár 4000 dollárt is elkérnek az embercsempészek azért, hogy átjuttassanak valakit a határon – az összeg akkor fizetendő, ha az illető eljutott egyessült államokbeli célpontjába.

Hirdetés

Az amerikai határőrizeti szervek szerint az embercsempészek rendkívül jól szervezettek, és idén megsokszorozódott az illegális határátlépés közben tetten ért személyek száma a korábbi évekhez képest.

Derby Line-nel különösen nehéz őrizni a határt, ugyanis a település és a szomszédos, kanadai Stanstead gyakorlatilag összenőtt, az amerikai oldalon álló könyvtár mindkét települést kiszolgálja, a mellette húzódó határt pedig csupán néhány cserép petúnia jelzi.

A határszakaszon azóta nőtt meg a mexikói és román állampolgárságú illegális határátlépők száma, hogy Kanada 2016-bn, Románia esetében pedig 2017-ben eltörölte a vízumkényszert a két ország állampolgáraival szemben.

Hirdetés