A tüntetések korlátozására és a fiktív Facebook-felhasználók kiiktatására készül a PSD

A gyülekezési jog módosítására már születtek javaslatok, de egyelőre a sötétben tapogatóznak annak kapcsán, hogyan szálljanak szembe a Facebookkal.
Hirdetés

Az augusztus 10-i tüntetés tanulságait levonva módosítaná az 1991/60-as számú gyülekezési törvényt Carmen Dan belügyminiszter, derült ki a Szenátus védelmi bizottságának mai ülésén. Szerinte a csendőrparancsnok a törvény szerint járt el az erőszakos tüntetőkkel szemben, így Klaus Iohannis államfő és Augustin Lazăr főügyész politikai megfontolásból indítottak bűnvádi eljárást a csendőrség illetékesei ellen. A szociáldemokrata párti szenátorok

az internettel, pontosabban a Facebookkal szemben is intézkedéseket javasolnak, mivel több száz hamis felhasználó van a Győzelem téri tüntetések szervezői között, akik vandalizmusra és erőszakos cselekedetekre bujtogattak.

Konkrétumokról egyelőre nem esett szó, csak arról, hogy vissza kell szorítani a fiktív Facebook-felhasználókat, és meg kell büntetni a bujtogatókat és gyűlöletkeltőket. 

Az is elhangzott, hogy végérvényesen tiltsák be a tüntetéseket a bukaresti Győzelem téren, aminek a lehetősége már 2017 februárjában is felmerült. A gyülekezési törvény módosításának szükségességéről Speranța Cliseru, Bukarest prefektusa és Șerban Nicolae szenátor is beszélt.

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) közleményben tudatta: a PSD a békés tüntetések korlátozására készül, az ezzel kapcsolatosan elhangzott nyilatkozatok a PSD vezetőségének diktatórikus hajlamairól árulkodnak. George Dircă szenátor szerint a mai meghallgatás egy bohózat volt, melyet azzal a céllal szerveztek meg, hogy felmentsék a felelősség terhe alól azokat, akik a tömeg erőszakos feloszlatásáért feleltek. 

Az USR is módosítaná a gyülekezési törvényt, de oly módon, hogy az ne sértse a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés jogát,

sőt, a tüntetésszervezés könnyítését vonja maga után. Javasolják, hogy online is lehessen tüntetéseket bejelenteni, és a bejelentés elmulasztása ne adjon okot a feloszlatásra. A szimultán gyülekezések lehetőségét is megteremtenék, ugyanis az önkormányzatok gyakran azzal lehetetlenítenek el egy tüntetést, hogy rászerveznek egy másikat. Az USR azt is szeretné elérni, hogy korlátozások nélkül, bármilyen közterületen lehessen tüntetni, az erőszakszervek pedig csak az erőszakos demonstrálókkal szemben lépjenek fel, és hagyják, hogy a békés tüntetők folytathassák akciójukat.

Hirdetés

A gyülekezés szabadságához való jogot egyébként nemcsak az alkotmány, illetve a gyülekezési jogra vonatkozó 1991-es évi 60-as törvény, hanem az alapvető emberi szabadságokról és jogokról szóló nemzetközi egyezmény is garantálja.

Az, hogy szükség van a törvény módosítására, mi sem illusztrálhatja jobban, mint a románoktatás módosítása miatti, e heti megmozdulások körüli szervezési nehézségek. De egészen biztosan nem ez motiválja a kezdeményezőket.

Hirdetés