A romániai oktatás háttérgéniusza elvágta a magyar iskolákban történő romántanítás gordiuszi csomóját

Pont fix azzal a zsenialitással, ahogy bebizonyította, hogy 12 nagyobb mint 16.
Hirdetés

Közhely már, hogy a román oktatási minisztérium, élén Valentin Popa miniszter úrral, hozott egy intézkedést, miszerint a romániai magyar tannyelvű iskolákban alsó tagozaton is román szaktanár tanítsa a román nyelvet. Emiatt tiltakozik a romániai magyar szülőközösség, a tanári közösség, az RMDSZ-közösség, gyakorlatilag mindenki, aki él és mozog.

Liviu Dragnea szocdem vezér megígérte, hogy az erősen ostoba intézkedést két héten belül eltörlik, és ketyeg az óra. Ehhez képest mivel állt elő a mioritikus oktatás vezérlőpultja körül folyamatosan ólálkodó bukott tanügyminiszter? Igen, az a bizonyos Liviu Pop, aki legutóbb azt akarta bizonyítani, hogy 12 nagyobb mint 16, de ez se sikerült neki.

A Pop-féle megoldás annyira sajátos és egyedi, hogy nem merjük csak úgy összefoglalni. Idézzük: „A törvény (…), pontosabban a szóban forgó cikkely olyan intézkedés, amelyet a kedvezményezett javára lehet alkalmazni, hogy a nevelését szolgálja. A szaktanárok általi román nyelvoktatás megoldása igen egyszerű. (Figyelem, most jön a gordiuszi csomó elnyisszantása – a szerk.) A tanító és a román szaktanár tarthatja együtt a román órákat.”

Tádám! Probléma megoldva. Nem egy oktató, hanem kettő taníthatja a románt a magyar elemistáknak. Nem jobb ez? 2 több mint 1.

És ha már az oktatásnál tartott, Pop úr megvillantotta intellektusát a marosvásárhelyi orvosi egyetemek fúzióját illetően is. A bukott tanügyminiszter ez ügyben örömének adott hangot, mivel a vak is látja, hogy a fúzió által létrejött Románia legnagyobb orvosi egyeteme! Hát nem csodás? A végére hagytuk a Pop úr egy másik aranyköpését a témában: „A politikum nem avatkozik az egyetemi autonómiába. Úgy gondolom, minden elégedetlenség ellenére továbbra is iskolapolitikát kell csinálnunk, nem politikát az iskolában.” Erre mit mondjunk? Feláll, hosszan és ütemesen tapsikol.

Hirdetés