IQ 60
Jean St'Ay
2018. szeptember 12. szerda, 15:30
Ezúttal azt nem sikerült bebizonyítania, az istennek se, hogy 12 nagyobb mint 16. Pedig rendesen nekiállt.

Füstölög a botrány a vadonatúj, egységes tankönyvek körül. Mi is beszámoltunk róla, itt, meg itt. Az első osztályosoknak szánt matekkönyvek sem menekültek meg a brutális elírásoktól. Tessék csak nézni:

A matematika nyelvén helyes a viszony. A 12 kisebb mint a 16. Az olvasandó változat esetén viszont ordít a hiba. A szerző pont fordítva írta: nagyobbat a kisebb helyett. Ami meglehetősen zavaró (nem csak) egy elsős számára.

A sajtó természetesen keresett egy illetékest, akit megkérdezhetett a dologgal kapcsolatban. Valentin Popa oktatási minisztert viszont vagy nem lelték elő, vagy úgy gondolták, nem érdemes megkérdezni. Liviu Pop szociáldemokrata szenátor és ex-oktatási miniszter viszont szinte mindenütt ott van, ahol nyilatkozni lehet valamit valamiről, hát megkérdezték tőle, hogy is van ezzel a tizenkettővel, ami az elsős matekkönyv szerint nagyobb mint 16. Ja, az illető úr sok éven át gyakorló matektanár volt, tehát értenie kellene a kérdéshez.

Nos, idézzük Pop úr válaszát: „Tehát, a tízes számrendszerben 12 kisebb mint 16. Egy másik számrendszerben viszont 12 lehet nagyobb mint 165, vagyis az ötös számrendszerben.”

Az egy dolog, hogy az első osztályosok nem feltétlenül vannak tisztában a számrendszerek fogalmával. De ha utánanézünk, kiderül, hogy az ötös számrendszerben sem igaz, amit a matematika tudora, Liviu Pop mond. Ugyanis az ötös számrendszerben a 12 az 22, a 16 pedig 31. vagyis, a 12 az ötös számrendszerben is kisebb mint a 16.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28109
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.