Dragnea szerint nagyon kell az amnesztiatörvény

Nem kegyelemből, hanem jóvátételből. Naná.
Hirdetés

Azért is lesz amnesztiatörvény – ez szűrhető le Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke legfrissebb nyilatkozatából. 

A politikus, aki ugyan nem tagja a kormánynak, de ő diktál neki, kijelentette: az amnesztiáról szóló esetleges jogszabályt nem „kegyelmi aktusként” kell felfogni, mivel azzal tulajdonképpen igazságot szolgáltatnának mindazoknak, akiket ártatlanul ítéltek el.

Dragnea vasárnap este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta: tenni kell valamit  azokért, akiket „hamis bizonyítékok, zsarolás, az ügyészségek és a hírszerzés közötti együttműködési megállapodások alapján” ítéltek el.

„Én ezt nem tartom kegyelmi tettnek, inkább amolyan igazságot szolgáltató cselekedetnek, jóvátételnek vélem, mert itt olyan döntések, ítéletek, nyomozások, dossziék, perek ezreiről van szó, amelyeket hamis bizonyítékok, zsarolás, megállapodások alapján, a törvények megszegésével folytattak le”

– fogalmazott Dragnea.

Hirdetés

A PSD-elnök hozzátette, akár sürgősségi kormányrendelet, akár törvény formájában fogadják el, amnesztiára mindenképpen szükség van.

„Akár idén, akár jövőre, akár két év múlva kerül sor rá, egy ilyen sötét időszak után mindenképpen szükség van az amnesztiára, mert még nem találtak fel semmilyen más jogi, törvényi, kormányzati eszközt arra, hogy az ártatlanul elítélteknek megadják a lehetőséget szabadulni ebből a szerencsétlenségből. Én nem azt mondom, hogy holnap adják ki, de egy adott ponton mindenképpen meg kell jelennie. Mint ahogyan adóamnesztiára is szükség van”

– mondta a választási csalás miatt jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, és két másik büntetőügyben is érintett Dragnea.

Hirdetés