Lecsap az RMDSZ bunkósbotja: az oktatási miniszter lemondását kéri

Hamarosan letelik a beígért két hét, amely alatt vissza kellene vonni az alsótagozatos románoktatást felborító rendeletet.
Hirdetés

Megszűnt a bizalom iránta és a remény, hogy hatékonyan és korrektül lehet vele együttműködni, ezért Valentin Popa tanügyminiszter leváltását kérte ma az RMDSZ – tudatja a szervezet közleménye. Az indok: nem konzultált az RMDSZ-szel két olyan ügyben sem, amely fontos a magyar közösségnek:

  • a román nyelv oktatása az elemi osztályokban (a kisebbségi oktatásért felelős magyar államtitkár, Kovács Irén se a döntés előtt, se utána nem tudta jobb belátásra bírni a minisztert, aki elrendelte, hogy alsótagozaton is román szaktanár tanítsa a román nyelvet, de csak a kisebbségi tannyelvű osztályokban);
  • kormányhatározat mellékletében szentesítette a MOGYE és a Petru Maior Egyetem fúzióját, ahol így még kisebb arányba – és implicite még kevesebb döntési pozícióba – kerülnek a magyar oktatók.
A Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülése után még mindig kéri, hogy sürgősségi kormányrendelettel helyezzék hatályon kívül az augusztusi rendeletnek azt a cikkelyét, amely román szaktanárokra bízza a román nyelv oktatását a kisebbségi elemi osztályokban. 
 
Kelemen Hunor ugyanis tíz napja közölte, hogy megígérte neki Liviu Dragnea, egy-két héten belül visszavonják a kisebbségi elemi oktatást felborító cikkelyt. Az ígéret másnapján tartottak ugyan kormányülést, és ott el is fogadtak 3 törvénytervezetet, hat sürgősségi kormányrendeletet, 29 határozatot, 8 beadványt és nyolc állásfoglalást, de egyik sem szólt az ominózus miniszteri rendeletről.
 
Az ígéret után hat nappal ismét összeült a kormány, hogy egyetlen, ámde annál égetőbb problémáról szavazzon meg 3 jogszabályt: az október 6-7-i népszavazás megszervezéséről.
 
Az ígéret után nyolc nappal, azaz tegnap ismét összeült a kormány, sikerült megszavaznia 17 jogszabályt és 12 állásfoglalást, az ominózus sürgősségi kormányrendeletet viszont érintetlenül hagyta.
 
Ráadásul a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) fejesei fél napja ülnek összezárva a parlamentben, de persze nem ezen a kérdésen tanakodnak, hanem hogy leváltsák-e Dragneát a párt éléről, vagy épp milyen formában hirdessenek közkegyelmet, hogy abba a jogerősen elítélt pártelnök is beleessen. Valentin Popa senkit nem érdekel közülük.
A tanévet több magyar és német tannyelvű iskola pedagógusai japánsztrájkkal kezdték, több helyen utcára vonultak a rendelet ellen, már minden érintett mindenhol elmondta, mennyire átgondolatlan, szakmaiatlan és alkalmazhatatlan a rendelet, háromezer pedagógus petícióban is tiltakozott a minisztériumnál, sőt sztrájkot is kilátásba helyeztek, ha nem vonják vissza az illető cikkelyt.
 
Na de majd most, hogy az RMDSZ a miniszter leváltását kéri, hátha megoldódik ez a probléma is.

Hirdetés