Jobb közalkalmazottnak lenni Romániában, mint Magyarországon

Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
Hirdetés

A legújabb gazdasági elemzések szerint  a romániai közigazgatásban fizetett nettó átlagbér idén meghaladja a 700 eurót, míg a köztisztviselők bére megközelíti a 900 eurót. Ez azt jelenti, hogy az állami fizetések egy szinten vannak a lengyelországival, ugyanakkor meghaladják a magyarországit. Ehhez képest a magánszférában dolgozók fizetése a két példaként felhozott európai ország 5, illetve 9 évvel ezelőtti szintjén állnak.

A Profit.ro grafikája az állami fizetésekről:
a szürke a közigazgatás, sárga az oktatás, 
kék az egészségügy és zöld az átlagbér színe. 

A PSD-ALDE kormány felelőtlen bérezési politikájának következménye, hogy az egységes bértörvénynek köszönhetően a Romániánál fejlettebb európai országok szintjére nőtt az állami szektorban dolgozók fizetése, pedig a gazdasági helyzet nem engedné meg a bőkezűséget. Ráadásul a világ legtöbb országában az a bevett szokás, hogy a közigazgatási alkalmazottak kevesebbet keresnek, mint a magánszférában dolgozók.

A nettó átlagbér idén – az első hét hónap átlagát tekintve – 2646 lej (569 euró), ami 11 százalékos emelkedést jelent a tavalyhoz képest. A szakértők szerint ne tévesszen meg bennünket a látszólagos emelkedés, mert ez elsősorban az állami fizetések növelésének eredménye. A versenyszférában alig 9 százalékos emelkedést ért el az átlagbér, ami jelenleg 2484 lej (534 euró), a közszférában a növekedés 18 százalékos (az átlagbér 3260 lej, azaz 701 euró). Szóval jobban megéri a közigazgatásban dolgozni, mint a versenyszférában gürizni. Mi szóltunk. 

Hirdetés