Az USR összegyűjtötte, a községháza elveszítette az aláírásokat

Így kezelik Nagypélen az állampolgárok politikai akaratát.
Hirdetés

A nagy, országos aláírásgyűjtő kampányok azt is megmutatják, mennyire tartja fontosnak a közigazgatás helyi szinten az állampolgárok így kifejezett politikai akaratát. Az USR egymillió aláírást gyűjtött azért, hogy alkotmány tiltsa meg a jogerősen elítélt személyeknek, hogy választáson indulhassanak. Mintegy 30 ezer aláírást Arad megyében gyűjtött.

Az aláírások hitelességét most azoknak a polgármesteri hivataloknak kell ellenőrizniük, amely települések lakosai aláírták az íveket. Pár hete a határmenti Nagypél hivatalához is benyújtották a dossziét pár tucat aláírással, most pedig, mikor az aktivisták vették volna ki az érvényesített íveket, kiderült, Nagypélen szőrén-szálán eltűntek az aláírások.

Dan Drăgan polgármester elismerte a News.ro hírügynökségnek, hogy valóban elveszítették az aláírásokat tartalmazó dossziét, de a felelősséget az alpolgármesterre, a PNL színeiben megválasztott Acs Tiberiura kente mondván, az ő asztalán látta utoljára a dossziét. „De nincs kár, nem volt túl sok aláírás, legfeljebb 30” – nyilatkozta a polgármester. Az alpolgármester pedig megígérte, hogy igyekszik megtalálni a dossziét.

Az érvényesítésre benyújtott, mintegy 29 ezer aláírás közül körülbelül 450-et érvénytelenítettek, ami 5%-ot jelent, közölte a Mentsétek meg Romániát! párt Arad megyei szervezete, amely olyan esetekkel is szembesült, hogy egyes polgármesteri hivatalok elsőre elutasították az ívek hitelesítését azzal, hogy ők ilyesmivel nem foglalkoznak.

Az elveszített aláírások miatt – bár súlyos esetnek tartja – nem tesz feljelentést a párt Arad megyei szervezete, nyilatkozta Adrian Wiener szenátor, de jellemzőnek tartja a helyi közigazgatásban ezúttal is megnyilvánuló hozzá nem értést és összevisszaságot.

Hirdetés