Kizárnák az elítélteket a közméltóságok közül

Az USR és egyes civilek Kolozsváron is beindították az aláírásgyűjtést, hogy alkotmánymódosítással tisztítsák meg a közéletet.
Hirdetés
Az igazságügyi törvények fél éve tartó módosítgatása és pingponglabda szerepük a parlament és az alkotmánybíróság között megfelelő klímát teremtett ahhoz, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és közreműködő civilek elkezdjék az aláírásgyűjtést az alkotmány olyan értelmű módosításáért, amely megtiltaná a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyeknek, hogy helyi választott tisztségre, képviselői vagy szenátori székre vagy az államelnöki tisztségre pályázhassanak mindaddig, amíg ügyükben egy fejlemény el nem törli az ítélet következményeit.
 
Vagyis senki ne is jelentkezhessen helyi vagy megyei tanácsosnak, polgármesternek, képviselőnek, szenátornak és államelnöknek, ha korábban jogerősen szabadságvesztésre ítélték szándékosan (vagyis nem mulasztásból) elkövetett bűncselekmény miatt.
 

Ez ugyanolyan állampolgári alkotmánymódosító kezdeményezés lesz, 

mint amilyent a Koalíció a családért az ortodox egyház (és nem csak) hathatós segítségével benyújtott azért, hogy az alkotmány is tiltson olyasmit, amit a polgári törvénykönyv már eleve tilt: a melegházasságot. Mindezt a család fogalmának újraírásával az alkotmányban.
 
Csak míg ez utóbbi kezdeményezés következményeiben az állampolgárok magánéletébe óhajt beleszólni, az elítéltek alkotmányos eltiltása a köztisztségektől a közélet megtisztítását célozza. Persze ez sem nélkülözi a populizmust és redundanciát, mert a korrupciós de más jellegű bűncselekményekért kiszabható ítéletek is zömében eleve tartalmazzák a köztisztségektől történő ideiglenes (általában pár éves) eltiltást. 
 
Győzködés és gyűjtés
 
Kolozsváron intenzív az érdeklődés
 
Ezt a kezdeményezést akkor lehet teljesen jóhiszeműen támogatni, ha maximálisan megbízunk a romániai igazságszolgáltatásban, amelyről azért egy ideje már tudni, hogy legalábbis a nyomozati szakaszba szervesen beépült a titkosszolgálat. Az egyelőre ellenőrizhetetlen, hogy a DNA és a SRI közötti együttműködési szerződés felmondása ténylegesen mennyire vette ki a titkosszolgálatot a korrupciós ügyek felderítéséből.
 

Ha valaki alá szeretné írni az elítéltek eltiltását a köztisztségektől,

megteheti a különböző településeken felállított aláírásgyűjtő sátraknál. Kolozsváron ma egész nap a haranglábnál, a memorandisták emlékművénél gyűjti az USR és a Corupția ucide csoport az aláírásokat, de kértek engedélyt sátorverésre a Széchenyi téren és a Monostoron is, a következő hetekben ott is felbukkannak majd. Hogy mikor hol vernek sátrat, azt ezen a Facebook-oldalon lehet követni.
 
Romániában még nem lehet online aláírni az állampolgári kezdeményezéseket. A kezdeményezés honlapján a részletesebb indoklás mellett felhívás is szerepel az aláírásgyűjtésre. Az űrlapot le lehet tölteni, kinyomtatás után pedig aláírni, ha elkötelezettek vagyunk, ismerőseinkkel is aláírathatjuk. Az ívek állandó lakhelyhez kötöttek, vagyis egy íven csak olyan emberek aláírása szerepelhet, akiknek állandó lakhelye ugyanazon a településen található.
 
Kitöltési útmutató
 
A kitöltési útmutató azt is megmutatja, ki az alkotmánymódosítás fő célzottja
 
A kitöltött űrlapot vagy egy aláírásgyűjtő sátornál lehet leadni, vagy az USR legközelebbi székhelyén, vagy annál a személynél, aki az illető megyében vállalta az űrlapok összegyűjtését. A honlapon szereplő térképen megyékként tüntették fel ezeknek a személyeknek a nevét és a telefonszámát.
 
Ahhoz, hogy a kezdeményezést be lehessen nyújtani a parlamentnek, a következő öt és fél hónap során 500 ezer aláírást kell összegyűjteni összesen legalább 21 megyéből.

Hirdetés