Két éven belül valóra válik Brassó régóta dédelgetett álma

Nem légből kapott a brassói reptér 2020-as átadási határideje: hamarosan kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre.
Hirdetés

A Brassó Megyei Tanács 22 millió eurót költ a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér háromszintes, 11 ezer négyzetméteren elterülő utastermináljának felépítésére. A létesítményt vasbeton szerkezetből és üvegfalakból építik, alagsorában zajlik majd a poggyászkezelés, a földszinten pedig az utasbeszállás, melynek gördülékenységét 10 iroda fogja biztosítani.  Az emeletre a biztonsági- és útlevél-ellenőrzést és a beszálló kapukat tervezik. Vámmentes üzletek a földszinten és az emeleten egyaránt lesznek.

A műszaki tervek három hónapon belül meglesznek, ősszel kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre, amire másfél évet szánnak. A tervek szerint a légikikötő pályái egyszerre három utasszállító repülő befogadására lesznek alkalmasak, ennek alapján évi 1 millió utassal számolnak, de a moduláris tervezésnek köszönhetően a reptér alacsony költségekkel könnyen bővíthető. A leendő utasterminál érdekessége, hogy az erdélyi gótikus építészetre jellemző, és a Fekete templom mintáját követő csúcsívekkel lesz díszítve. 

Adrian Veştea megyei tanácselnök szerint mivel az építkezés finanszírozása biztosítva van, tartható a kitűzött 2020-as átadási határidő.

A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér 2850 méter hosszú, 45 méter széles kifutópályája még 2014-ben elkészült. A beruházás teljes értéke 57,5 millió euró.

Hirdetés

Felépítésére hosszú évek óta vár nemcsak Brassó, hanem a három székelyföldi megye is, hiszen a turizmus fellendítésének reményét fűzik a megvalósításhoz. 

 

Hirdetés