Orosz veteránosztaggal indulnak csatába a székely hokisok

A hétvégén mutatkoznak be az erdélyi csapatok a magyar-román-osztrák jégkorongbajnokságban, kilenc év után újra megméretkezik Gyergyószentmiklós csapata is.
Hirdetés

A tizenegyedik szezonját kezdi meg az Erste Liga nemzetközi jégkorong-bajnokság, amely magyar-román vegyes vállalkozásnak indult, de volt már magyar-román-szlovák, magyar-román-szerb, most pedig éppen magyar-román-osztrák. Az irányítás ugyan mindvégig a budapesti szakszövetség kezében volt, a névadó szponzor is lecserélődött a tavaly, de az idei szezon nem ezért lesz a talán legizgalmasabb és legkiszámíthatatlanabb.
 

Két távozó, négy érkező

A legutóbbi három döntőt megvívó DVTK Jegesmedvék és MAC Újbuda csapata már jó ideje próbálkozott magasabb szintre lépni, s bár nem sikerült bekerülniük az osztrák bázisú nemzetközi ligába, az EBEL-be, ahol a Fehérvár AV 19 is szerepel, de a nyáron jó pénzért (félmillió eurós nevezési díjért) bevették őket a szlovák Extraligába. Az Erste Liga színvonala így biztosan esni fog, hiszen magyar válogatott hokisok sora mellett remek légiósok is eltűntek a bajnokságból, viszont jóval kiegyensúlyozottabb és az izgalmasabb szezon következik.

Nincs egyértelmű favorit, legalább öt csapat (azaz a mezőny fele) a bajnoki cím reményben vág neki a szezonnak, ember legyen a talpán, aki megtippeli a végső győztest. Közben pedig a távozók ellenére nőtt a létszám, egyéves szünet után visszatért Debrecen, és kilenc év után újra indul Gyergyószentmiklós is. Mellettük két budapesti, eddig utánpótlás-nevelésben kitűnő klub nevezett be, de a Vasasnál és a HK-nál is elsősorban a fiatalok felnőtt karrierjének beindítása a fő cél, ezért előbbinél csak egy, utóbbinál két külföldi hokis van a keretben. A többiek viszont mind betöltötték hat engedélyezett légiós-helyet. 

 

Változások kora

A megüresedett trón meghozta az eddigi középcsapatok bátorságát, és ez elsősorban az edzők mozgásán látszik meg. A tavalyi Erste Liga-trénerek közül csak kettő, Szilassy Zoltán (Újpest) és a cseh Leo Gudas (Csíkszeredai Sportklub) maradt a csapatánál. A romániai edzőknek már régóta nem osztanak lapot ezen a szinten, de a magyar csapatok egy része is a külföldiekben bízik: Dunaújvárost a finn Antti Karhula, Debrecent a cseh David Musial, a HK Budapestet pedig a szlovák Dusan Kapusta irányítja. Az osztrák Vienna Capitals II is finn trénert választott erre az idényre Santeri Heiskanen személyében, a tavalyi tanulóévében pofozógép bécsi együttes, idén már play-off-álmokat dédelget. Igaz, az EBEL egyik sztárklubjának farmcsapataként náluk sem az eredmény az elsődleges. A játékosmozgás a Ferencvárosnál volt a legnagyobb, a pénteken Csíkszeredában, vasárnap Gyergyószentmiklóson pályára lépő zöld-fehérek 16 új hokist szerződtettek.     

 

Keletről jön a segítség a székelyeknek 

Az elmúlt években a liga csapatai elsősorban észak-amerikai, svéd, finn, cseh és szlovák hokisokra építettek, egyedül a szlovén vonallal kitartóan próbálkozó Újpest lógott ki a sorból. Tavaly Csíkszeredában megjelentek az oroszok, és rögtön ki is rángatták a Sportklubot az öt éven át tartó hullámvölgyből: a román bajnokság és kupa megnyerése mellett az előző szezonban még utolsóként végző csapat bronzérmes lett az Erste Ligában. Vjacseszlav Bjelov, Andrej Taratuhin és Pjotr Scsasztlivij mellé pedig idén jött Vitalik Sulakov és Konsztantyin Panov (Jugra Hanti-Manszijszk), valamint hazatért a négy éven át magyar csapatokban játszó Becze Tihamér.
 
Az igazi szláv invázió azonban a frissen alapított, a Progym helyébe lépő Gyergyói HK-nál következett be, ahol még az edző is Oroszországból jött, Alekszandr Trofimov személyében. A légiósok kiválasztásánál pedig három dolog számított: legyen múltja a világ második legerősebb ligájának számító orosz bajnokságban (KHL), legyen orosz és nagyon tapasztalt. Így aztán a 31 éves Kirill Jelagin messze a legfiatalabb közülük. A Gyergyói HK hazai magját a csíkiak kapusával Ruczuj Gellérttel, valamint a Steaua két fiataljával, Robert Timaruval és Mircea Constantinnal erősítette meg, így aztán már első évében kitűzhette célként a rájátszásba jutást. 
 

Brassó kanadaiakkal keménykedik

A Corona öt év után visszahozta korábbi edzőjét, Kjell Lindqvistet, aki az előző három szezonban a Ferencvárost vezette. A svéd tréner hozta magával a zöld-fehérek első számú csatárát, a kanadai Jerome Tendlert, valamint három kőkemény bekket, Cody Carslont (Dundee Stars), Craig Cescont (Breahead Clan) és Garrett Clarke-ot (Indy Fuel). Utóbbi a Gyergyó elleni román bajnoki meccsen máris bejelentkezett a szezon legtöbb büntetést begyűjtő játékosa címre.

Hirdetés

 

Miért lesz nehezebb az erdélyieknek? 

Mert míg a liga többségét adó magyar csapatok számára ez egyben nemzeti bajnokság is, a közülük a végén legjobb eredményt elérő klub megkapja a magyar bajnoki címet is, a jóval rugalmatlanabb román szövetség az 50 Erste Liga alapszakasz-meccs mellett tovább 24 bajnoki meccset is betervezett a Sportklub, Gyergyó, Brassó triónak. Hogy a másik négy romániai csapat mennyire versenyképes hozzájuk képest, azt a Csíkszereda–Steaua „örökrangadók” eheti eredményei mutatják: úgy nyert 15-1-re és 7-2-re a Sportklub, hogy az orosz légiósok egy részét be sem vetette. 
 

 

Az MOL és Erste Liga korábbi győztesei:
2009 HC Csíkszereda
2010 Budapest Stars
2011 HSC Csíkszereda
2012 DAB-Docler
2013 DAB-Docler
2014 Érsekújvár
2015 Miskolci Jegesmedvék
2016 DVTK Jegesmedvék
2017 DVTK Jegesmedvék
2018 MAC Budapest

Hirdetés