Ki lép Kós Károly nyomdokaiba Sepsiszentgyörgyön?

Nem találnak tervezőt az erdélyi polihisztor által tervezett Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítására.
Hirdetés

Nem talál tervezőt a Székely Nemzeti Múzeum épülete felújításához a Kovászna megyei önkormányzat –hívta fel a figyelmet Tamás Sándor megyei tanácselnök. A Kós Károly által tervezett, kiemelt értékű (A kategóriás) műemlékek kivitelezési terveinek az elkészítésére immár kétszer hirdettek közbeszerzést, de egyetlen jelentkező sem akadt.

Tamás Sándor szerint az ilyen típusú műemlékekhez nehéz tervezőt találni, ezért Gyulafehérvárról, a központi régió fejlesztési  ügynökségétől kértek segítséget. A román állam is késve hirdette meg az EU-s pályázatokat, de késlelteti a műveleteket a rendkívül bonyolult és bürokratikus közbeszerzési rendszer is. Bíznak abban, hogy nem csúsznak ki a munkával az Európai Unió 2020-ban záruló költségvetési ciklusából. A másfél éve kötött szerződés szerint a múzeum felújítási munkálatait 60 hónap alatt kell elvégezni – nyilatkozta Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács 21,8 millió lejt fordíthat a munkálatokra, melyből a 4,9 millió lej az önrész és a nem elszámolható költségek. Az összeg nagyobb részét az EU biztosítja.

A beruházás során teljesen felújítják a múzeum főépületét, a két hajdani múzeumőri lakást, amelyből az egyik jelenleg irodáknak ad helyet, a másik raktárként működik. A múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek el, és részlegesen átalakítják a múzeumi látogatói útvonalat is. Emellett elérhetővé teszik a kiállításokat a fogyatékkal élők számára, bronzból öntött maketteket, Braille-írással ellátott címkéket és táblákat, tapintható térképeket helyeznek ki. A felújítás során interaktív tevékenységekre alkalmas helyiségeket alakítanak ki a múzeum főépülete mögött található adminisztratív épületben.

Az év végéig teljesen kiürítik a múzeum épületét. Utolsókként a kiállítótereket zárják be a látogatók előtt.

Hirdetés