Már el is kezdődik a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota rendbetétele

Hétfőtől a munkásoké a főszerep a leégett ingatlanban.
Hirdetés

Viszonylag gyorsan hozzákezdenek a kárelhárításhoz Nagyváradon az augusztus 25-én leégett görögkatolikus püspöki palotában: hétfőn már el is kezdődnek a felújításai munkálatok.

A nagyváradi önkormányzat közleménye szerint ez annak nyomán vált lehetségessé, hogy a nagyváradi törvényszéki ügyészség végzett a helyszíni vizsgálattal az ügyben indított nyomozás során. A nyomozás eredményei ugyanakkor még nem nyilvánosak.

A felújítás három szakaszban történik. Először is kihordják a törmeléket, majd felmérik, a palota mely elemeit lehet újrahasznosítani, és melyek azok, amelyeket pótolni kell.

A második szakaszban elkezdik a legszükségesebb javításokat, ami főként a tetőzetet érinti, hogy megóvják az épületet az időjárás viszontagságaitól.

A harmadik szakasz a teljes restaurációt jelenti majd, és a várakozások szerint három éven belül a tűzvész előtti pompájában ragyoghat az épület.

Ezt követően a nagyváradi önkormányzat – amely annak érdekében, hogy közre tudjon működni az ingatlan felújításában, húsz évre megkapta az épület kezelési jogát a püspökségtől – az ingatlan mintegy egyharmadát a püspökség rendelkezésére bocsátja, hogy ott működhessenek a hivatalai.

Hirdetés

A maradék részben a megállapodás értelmében kulturális központot alakítanak ki. A tulajdonjog az egész ingatlan fölött megmarad a püspökségé, de az önkormányzat ingyenes használatba kapja.

A görögkatolikus püspökség szerint szeptember 11-ig 91 ezer lej, 2556 euró, 500 font és 985 dollár gyűlt össze adományként a felújításra.

Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány által nyitott számlára eddig 23 379 lej érkezett.

Emellett a Bihar megyei önkormányzat is felajánlott százezer lejt.

Hirdetés