Hiába Valentin Popa az oktatási miniszter, továbbra is Liviu Pop fújja a hülyeség passzátszelét oktatási ügyekben

Ezúttal azt nem sikerült bebizonyítania, az istennek se, hogy 12 nagyobb mint 16. Pedig rendesen nekiállt.
Hirdetés

Füstölög a botrány a vadonatúj, egységes tankönyvek körül. Mi is beszámoltunk róla, itt, meg itt. Az első osztályosoknak szánt matekkönyvek sem menekültek meg a brutális elírásoktól. Tessék csak nézni:

A matematika nyelvén helyes a viszony. A 12 kisebb mint a 16. Az olvasandó változat esetén viszont ordít a hiba. A szerző pont fordítva írta: nagyobbat a kisebb helyett. Ami meglehetősen zavaró (nem csak) egy elsős számára.

A sajtó természetesen keresett egy illetékest, akit megkérdezhetett a dologgal kapcsolatban. Valentin Popa oktatási minisztert viszont vagy nem lelték elő, vagy úgy gondolták, nem érdemes megkérdezni. Liviu Pop szociáldemokrata szenátor és ex-oktatási miniszter viszont szinte mindenütt ott van, ahol nyilatkozni lehet valamit valamiről, hát megkérdezték tőle, hogy is van ezzel a tizenkettővel, ami az elsős matekkönyv szerint nagyobb mint 16. Ja, az illető úr sok éven át gyakorló matektanár volt, tehát értenie kellene a kérdéshez.

Hirdetés

Nos, idézzük Pop úr válaszát: „Tehát, a tízes számrendszerben 12 kisebb mint 16. Egy másik számrendszerben viszont 12 lehet nagyobb mint 165, vagyis az ötös számrendszerben.”

Az egy dolog, hogy az első osztályosok nem feltétlenül vannak tisztában a számrendszerek fogalmával. De ha utánanézünk, kiderül, hogy az ötös számrendszerben sem igaz, amit a matematika tudora, Liviu Pop mond. Ugyanis az ötös számrendszerben a 12 az 22, a 16 pedig 31. vagyis, a 12 az ötös számrendszerben is kisebb mint a 16.

Hirdetés