Fokozza a hülyeséget az állami tankönyvkiadó: már a szívünk sincs a helyén

Amikor már azt hittük, hogy sikerül korrigálni az eddig elkövetett bakikat, itt az újabb csapás: a hatodikos biológia tankönyv.
Hirdetés

Alig sikerült kicsit felocsúdnia a sajtó támadása után az államosított tankönyvkiadásért felelős Országos Didaktikai és Pedagógiai Kiadónak, kezdődhet ismét a magyarázkodás. Kiderült ugyanis, hogy a hatodikosok történelem és földrajz tankönyvének készítőihez hasonlóan a biológia tankönyv kiagyalói sem álltak a helyzet magaslatán.

Biológiatanárok hívták fel a Hotnews.ro figyelmét arra, hogy mindkét kiadvány hemzseg a tárgyi és helyesírási hibáktól. A készítőknek, illusztrátoroknak például olyan eget verő baromságokat sikerült elkövetni benne, hogy egy illusztráción a szívet és májat rossz oldalon jelenítik meg, mivel az eredeti rajz tükörképét használhatták. De a szerzőknek az emberi érrendszert illetően sem sikerült stabil álláspontra helyezkedni, ennek hosszát hol 160 ezer, hol 96 ezer kilométerre becsülik. (ITT megtekinthető.)

A másik, alternatív kiadvány sem sikerült tökéletesre, ebben a veséket cserélték fel az illusztrátorok és a növényi anyagcseréről traktálják hibás információkkal a diákokat. Ezeket nyelvhelyességi és helyesírási hibák „színesítik”. (ITT böngészhető.)

A földrajz és történelem tankönyvet 1,6 millió példányban nyomtatták ki, most a minisztérium arra kötelezi az országos tankönyvkiadót, hogy javítva, saját költségén nyomja újra ezeket. A szerzők szerint a hibák nem az általuk írt alapszövegben, hanem az illusztrációkban fordulnak elő, amiért a kiadó munkatársait okolják. A földrajz és történelem könyvvel kapcsolatos panaszokról és magyarázkodásról ITT írtunk.

Az oktatási minisztérium a korábbi versenyhelyzet helyett tavalytól állami hatáskörbe rendelte a tankönyvkiadást, a szakma szkeptikusan fogadta a lépést és azon félelmének adott hangot, hogy a monopólium gyenge minőségi kiadványokat eredményez, aminek majd a diákok isszák meg a levét.

Hirdetés