Felújítás helyett eldugják a járókelők elől a leromlott temesvári műemlékeket

Fed és eltakar – akár ez is lehetne a temesvári önkormányzat mottója.
Hirdetés

A homlokzatfelújítási munkálatok késnek ugyan, de legalább az emberek biztonságára gondol a temesvári városvezetés: arra kötelezné a leromlott állapotú épületek tulajdonosait, hogy védőhálóval borítsák be azokat. A tervezet még a következő ülésen a tanács asztalára kerül.

Az ötlet Nicolae Robu polgármester agyából pattant ki, aki szerint megengedhetetlen, hogy a hulló vakolat miatt számos műemlék körül kellett elkeríteni a járdát. Lassan nem lesz, ahol közlekedni a gyalogosoknak, mutatott rá az elöljáró, mintegy jelezve, hogy nem egy-két ingatlanról van szó. Ezek tulajdonosai bírságra számíthatnak, ha nem alkalmazzák a védőhálós megoldást.

Robu szerint ez a biztonsági kockázat kizárása mellett a város arculatának is jót tenne, nem rondítanák el a leromlott, omló vakolatú épületek. Főleg, hogy a védőhálón azt kellene megmutatni, illusztrálni, hogy hogyan nézne ki az ingatlan felújítva. „Nincs egyetlen törvény sem, ami tiltaná ezt” – érvelt Temesvár szépérzékű polgármestere.

A rendelet csak a városközpontban több száz ingatlant érint, de városszerte vannak leromlott állapotú épületek. Ezek tulajdonosai tavaly óta – mióta van erre törvényes lehetőség – ötszörös ingatlanadót fizetnek, de sokan beperelték a pluszadó miatt a polgármesteri hivatalt és nyertek. Igaz, Robu szerint procedurális hibák miatt, amit korrigálni fognak.

A behálózásban a polgármesteri hivatal járna elől jó példával, elsőként az Ungureanul középiskolára kerülhet ki a lepel. De a lakosoknak is igyekezni kell: a helyi rendőrség eddig több mint ezer felszólítást küldött ki az elhanyagolt épületek tulajdonosainak és újabb 3600 címre ezután érkezik a figyelmeztetés.

Hirdetés