Államcsíny kísérlete miatt tett feljelentést a tüntetőket augusztus 10-én szétverő csendőrség

Ez azért elég meredek.
Hirdetés

Sajátos lépéssel próbálja igazolni a csendőrség az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés résztvevőivel szembeni erőszakos fellépését: a Digi 24 hírcsatorna értesülései szerint államcsíny-kísérlet miatt feljelentést tett a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztályon (DIICOT).

A csendőrség a feljelentésben a büntető törvénykönyv azon cikkelyére hivatkozik, amely az alkotmányos rend nemzetbiztonságot veszélyeztető megváltoztatásának kísérletére vonatkozik. Ebben az esetben a büntetés mértéke 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztés.

Ezzel a csendőrség gyakorlatilag csatlakozott a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párthoz (PSD), amely kedden közleményben szólította fel az illetékes állami szerveket: vizsgálja ki az arra vonatkozó híreket, miszerint az augusztus 10-i tüntetést külföldről finanszírozták, célja pedig a kormány megdöntése volt.

Mint ismeretes, a román diaszpóra által a bukaresti kormánypalota előtti téren megszervezett augusztus 10-i kormányellenes tüntetés résztvevői közé olyan elemek vegyültek, amelyek kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták, illetve folyamatosan provokálták a csendőröket.

Hirdetés

Végül, miután egyre inkább elfajultak az utcai harcok, a csendőrség úgy döntött, kiüríti a teret. Az akció során válogatás nélkül végigverték a tüntetőket, függetlenül attól, hogy az erőszakos elemek közé tartoztak, vagy sem.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke még vasárnap azt állította: külföldről pénzelt puccskísérlet történt, a csendőrség pedig törvényesen és szakszerűen járt el.

Hirdetés