Élőben rúgta ki a polgármester beosztottjainak egy részét

Úgy járt el a büntetőügyes Cătălin Cherecheș, mint egy rossz főnök vagy kisstílű diktátorocska.
Hirdetés
Leszámolásszagú videót tett közzé kedd délután Nagybánya polgármestere, Cătălin Cherecheș, akinek nem ez az első kétszínű kommunikációs húzása. Ma délután élőben közvetítette a hivatalos Facebook-oldalán, ahogy kvázi kirúgja a polgármesteri hivatal vezető beosztásban dolgozó munkatársainak 40 százalékát. 
 
Ez úgy zajlott, hogy operatív gyűlés címén összehívta a városháza igazgatóit és osztályvezetőit, lenyomott egy bő húszperces beszédet, amelyben ostorozta a hivatal személyzetét, majd felállt és elment. Túl sok konkrétumot nem említett Cherecheș, beszéde inkább egy 
 

középkori pellengérre állításhoz hasonlított, 

mivel információk és konkrét intézkedések bejelentése helyett megelégedett a nyilvános megalázással. A stiridecluj.ro szerint a polgármester a 11 igazgatói állás közül 5-öt, a 22 osztályvezetői közül 12-t szüntet meg, az osztályvezetők pedig egyben irodavezetők is lesznek.
 
Az új szervezeti felépítést jóvá kell hagynia a Köztisztviselők Országos Ügynökségének, és meg kell szavazza Nagybánya önkormányzata is, de Cherecheș videója is még csak azzal zárul, hogy felkéri egyik beosztottját, tartson vele az irodájába, és véglegesítsék a hivatal új szervezeti felépítését. A jelenlegi felépítés szerint a hivatal 527 poszttal működik, ezek közötte 58 számít vezető beosztásnak.
 
Annyi konkrétum hangzik el a videó elején, hogy Cherecheș átszervezésre ítélte a közigazgatási főosztályt, a fejlesztési főosztályt – benne a beruházási és a pályázati igazgatóságokkal –, a helyi rendőrséget, a szociális osztályt, a zöldövezetekkel foglalkozó osztályt és a városi főépítész hivatalát. 
 
 
Felrója, hogy a polgármesteri hivatal a dolce far niente jegyében működik, amikor ő vagy az alpolgármesterek nem tartózkodnak bent, legalább 250 megoldatlan ügyről van tudomása, közülük a köztisztaság romlását, a város elszemetesedését emelte ki többször is. Illetve azt, hogy a kormány szerinte megduplázta a köztisztviselők fizetését, akiknek a hatékonysága ennek ellenére nem nőtt, felelősséget a döntésekért viszont egyedül ő visel a hivatalban úgy, hogy egyesek megpróbálják őt szabotálni is. 
 
Azt is sugallta, hogy a fizetésemelések a fejlesztési kiadások rovására történtek, neki pedig a kormánynál és más politikai döntéshozóknál kell pénzért kuncsorognia, ha el akarja kerülni, hogy egységesen mindenki fizetését levágja a polgármesteri hivatalban.
 

Cherecheș fizikailag is el akar határolódni saját hivatalától, 

az egyik legfurcsább bejelentése ugyanis az, hogy ezentúl havonta egyszer hajlandó ott megjelenni, a fennmaradó időt inkább terepen tölti, és aki alá szeretne iratni vele valamit, az majd keresse meg a városban.
 
A polgármesteri videó kommunikációs húzásként bevált, alatta egyöntetűen ünneplik a kommentelők a hős Cherecheșt, aki rendet tesz a városban és a hivatalban. Ez viszont nem az első és egyetlen ilyen húzása. Érdemes felidézni, amikor
  • az oktatás csökkent színvonalára hivatkozva győzködte a magyar szülőket, hogy a Németh László középiskola helyett írassák inkább román iskolákba a gyermekeiket;
  • vagy ahogy korrupciós ügy vádlottjaként maga is aláírta az USR alkotmánymódosítási kezdeményezését, amely szerint ne láthasson el közfeladatot olyan személy, akit jogerősen elítéltek, vagy aki ellen büntetőeljárás van folyamatban. De úgy írta alá, hogy azzal érvénytelenítette a teljes aláírásgyűjtő ívet a saját és a tanácsosok aláírásával együtt, mivel beírta a nevét és szignálta a gyűjtésre felhatalmazott személy rubrikáját is, miközben ő nem volt erre felhatalmazva.
Cătălin Cherecheș gyakorlatilag a fogdából nyerte meg a polgármesterválasztást 2016 nyarán, ahol előzetes letartóztatásban volt négy hónapig. A vádirat szerint tetten érték, amint 30 ezer lejt vesz át a helyi labdarúgóklub elnökétől, akit ő győzött meg, hogy vállalja el a klub vezetését azzal, hogy a város finanszírozni fogja a klubot, és az adósságait is kifizeti. Cserében visszakérte magának a klubnak folyósított összeg egy részét.

Hirdetés