Beüzemelték a román szupervonatot, már csak sínek kellenek

Hiába képes kétszáz kilométer/órás sebességre, csak döcög a hazai szupervonat.
Hirdetés

Kétszáz kilométert képes megtenni egy óra alatt a romániai szupervonat, melyet szombaton üzemeltek be a Temesvár-Arad-Szatmárnémeti-Nagybánya útvonalon. De hiába a nem mindennapi teljesítmény, úgysem lehet kihasználni: a vasúti pálya nem alkalmas arra, hogy ekkora sebességgel száguldjanak rajta.

A szerelvényen a vasúti kocsik az új évezrednek megfelelő technológiával rendelkeznek, az utasok tájékoztatását szolgáló audiovizuális rendszerrel, konnektorokkal, a legkorszerűbb légkondicionáló és fűtési rendszerrel vannak felszerelve. A szupervonatot decemberben a Temesvár-Arad-Nagyvárad-Kolozsvár útvonalon is bevezetik, de ott sem fog teljes kapacitással működni.

Romániában az elmúlt években egyre nagyobb gondot jelent a vasúti pálya elavult állapota, ez számos balesetet is eredményezett, nem egy vonat siklott ki emiatt. Számos szakaszon sebességkorlátozás van érvényben, és egyes szerelvények a technikai fejlődés ellenére nagyobb időintervallum alatt teszik meg az adott távot, mint pár évvel ezelőtt.

A szállításügyi minisztérium meghirdette a vasúti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó, 2018-2022-es stratégiáját. Eszerint a következő tíz évben több mint 8200 kilométernyi vasúti pályát fektetnének le újra, a beruházás 6,12 milliárd euróba kerülne. Ugyanakkor utána újabb évi százezer eurót költenének a vasúti infrastruktúra más elemeire. Az illetékesek szerint ez a minimális összeg, melyet a biztonsági kockázatot jelentő hazai vasúti hálózatra fordítani kellene.

Hirdetés