Magyar és német iskolákban is japánsztrájkkal „mutatnak be” a román nyelv oktatásának menetét felborító oktatási miniszternek

Nem hagynák annyiban, hogy a tanévkezdés előtt találták ki, hogy alsó tagozaton román szaktanároknak kell a románt tanítani.
Hirdetés

Óriási mértékű felháborodást okozott a kisebbségi iskolákban a bukaresti oktatási tárca legutóbbi agymenése, amely arról szól, hogy az alsó tagozatos kisdiákokat is román szaktanároknak kell a román nyelvre oktatniuk.

Mint megírtuk, a kormány tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, és előírta, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet.

Ezért magyar és német tannyelvű iskolák is japán sztrájkkal tiltakoznak a hétfői tanévnyitón.

A tiltakozási hullámot a német tannyelvű temesvári Nicolaus Lenau Gimnázium 31 tanítója és tanára indította el, akik tudatták, hogy japán sztrájkba léptek, és kedden bojkottálják a miniszteri rendelet életbeléptetését. Az oktatók szerint a kormányrendelet veszélyezteti a kisiskolások komfortérzetét, és olyanokra bízza a román nyelvű írás és olvasás tanítását, akiknek képesítésük sincs erre, és tapasztalattal sem rendelkeznek az elemi iskolások oktatásában.

Fehér szalag viselésére szólított fel pénteken a temesvári Bartók Béla Gimnázium is. Az iskola felhívásában felelőtlenségnek nyilvánították, hogy 10 nappal az iskolakezdés előtt a kormány olyan radikális változást vezet be, amelyet sem előzetes felmérés, sem az érintettekkel és szakemberekkel folytatott konzultáció nem előzött meg.

Csatlakozott a japán sztrájkhoz a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium is. A közösségi hálón közzétett felhívásában az iskola közössége kijelentette:

„nem tudjuk elfogadni azt, hogy az elemi osztályainkban szakmailag és módszertanilag előírt kompetens módon oktatott román nyelvórák színvonalát és eredményességét megkérdőjelezzék, és ezáltal kollégáinkat megalázzák”.

Hirdetés

A csíkszeredai József Attila Általános Iskola a japán sztrájkot bejelentő üzenetében arra is kitért, hogy az intézkedés 3000 magyar tanítót és 52 ezer magyar elemi iskolás gyermeket érint.

A Magyar Szülők Szövetsége is felhívást tett közzé, és arra kérte a szülőket, hogy a tanévnyitó ünnepségeken csatlakozzanak fehér zászlókkal, lepedőkkel a pedagógusok japán sztrájkjához.

Vasárnap az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is közleményben tudatta, hogy csatlakozik a tiltakozáshoz.
 

Hirdetés