Romániában az ellen indul vizsgálat, akit egy kormánypárti politikus minősíthetetlen hangnemben le akar járatni

Darius Vâlcov kormányfői tanácsos egy kormányellenes tüntető elmeállapotán poénkodott alpári módon – naná, hogy az illetőt kezdték vegzálni.
Hirdetés

Ilyesmi is csak Romániában történhet meg: miután a miniszterelnök tanácsosa lejárató szándékkal, minősíthetetlen kommentár kíséretében hozta nyilvánosságra egy korábban személyiségzavarral diagnosztizált kormányellenes aktivista egészségügyi adatait, nem őt vonják felelősségre, hanem a tüntető ellen indul vizsgálat.

Mint megírtuk, Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsos a Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra egy dokumentumot, amely a Rezist mozgalom egyik aktivistája, Sandu Matei elmeállapotáról szól.

A képhez azt a kulturált kommentárt fűzte, miszerint az a bizonyíték arra, hogy Matei „flepnis dilinyós”.

Na, ennek nyomán indult vizsgálat – Matei ellen, bár egy páciens beleegyezése nélkül bűncselekménynek minősül nyilvánosságra hozni az egészségügyi adatait

A munkaügyi minisztérium szerint azonban  Vâlcov nem is Matei kórlapját hozta nyilvánosságra, hanem egy „adminisztratív dokumentumot”, egy határozatot, amely értelmében az érintett harmadfokú rokkantsági besorolásba kerül, ennek nyomán pedig rokkantsági nyugdíjra jogosult.

Ez egy évig, a 2006-2007-es időszakban volt érvényes, és mivel napi négy órás munkavégzésre is feljogosít, több példányban készül el, és a munkáltatónak is kérnie kell – vagyis nem minősül titkos adatnak.

A minisztérium közleménye szerint az érintett Facebook-bejegyzése alapján indítottak eljárást. Abban Matei  Vâlcov posztjára reagálva arról írt, hogy 2006-ban elvesztette a feleségét, ennek nyomán egy 2, illetve 8 éves gyerek „anyja és apja” lett, illetve emiatt vált depresszióssá.

Hirdetés

Egyrészt azt vizsgálják, hogy annak idején értesítette-e valaki a gyermekvédelmi hatóságokat, illetve azt, hogy az illető miért kap még mindig rokkantsági nyugdíjat, ha időközben a diagnózis módosult, és már alkalmas a munkavégzésre.

Mindez persze annak a fényében nem csoda, hogy Liviu Dragnea, a kormányzó PSD elnöke szerint  Vâlcov tette csupán szerencsétlen baleset, ami nem indokolja a menesztését.

A szóban forgó bejegyzés egyébként már eltűnt  Vâlcov oldaláról, szerinte a Facebook törölte.

Matei már jelezte: bepereli  Vâlcovot.

Csak a végén nehogy őt marasztalják el.

Hirdetés