Jöhetnek az újabb cirkuszok: ismét kísérletezne az érettségi menetrendjével a szaktárca

Az ötlet első ránézésre is rossz.
Hirdetés

Még le sem csengett jóformán az idei vizsgák körüli hisztéria, az oktatásügyi minisztérium máris gondoskodott arról, hogy a viták ne halkuljanak el. Míg a 2017/2018-as tanévben a kompetenciavizsgák – első alkalommal – februárban zajlottak, az írásbeli felmérőkre pedig a tanév végén, júniusban került sor, a szaktárca most újabb kísérlettel próbálkozik.

Egy friss tervezet szerint a kompetenciavizsgákat júniusra időzítenék, az írásbeliket pedig júliusra. Ez már csak azért is érthetetlen, mert az idei menetrend megváltoztatását azzal indokolták, hogy a szóbeli és az írásbeli felmérő szétválasztása révén megoszlik az érettségi tananyag mennyisége, és a diákoknak több idejük marad az írásbeli vizsgákra való felkészülésre.

Alexandru Mandea, a Román Akadémiai Társaság oktatásügyi szakértője szó szerint embertelennek nevezte az oktatásügyi tárca új javaslatát. „A júniusi időjárásban is roppant nehéz 3 órán át koncentrálni, abba bele sem merek gondolni, hogy júliusban hogyan lehet vizsgázni légkondicionáló berendezések nélküli termekben, mondta a Mandea. 

A Constanţa megyei diákok szervezetének (AEC) képviselői is úgy vélik, a diákok teljesítményét is befolyásolná egy június-júliusi érettségi. Emlékeztetnek ugyanakkor: az érettségit számos európai országban több évharmad alatt bonyolítják le, Franciaországbna például két évig tart.

Az idei érettségi eredményeiről, valamint a vizsga körüli botrányról itt és itt írtunk. 

Hirdetés