Kirekesztéssel vádolják a kolozsvári városvezetést – Bocot is hazaküldték szülőfalujába

Ön hány éve él Kolozsváron? Vajon befogadják a gyerekét a bölcsődébe? Piros pont, fekete pont?
Hirdetés

Kolozsvári, kolozsváribb, legkolozsváribb… – így rangsorolja a kincses város lakosait a városvezetés a bölcsődei helyek elosztási szabályzatában. Eszerint ugyanis annak függvényében kapna kisebb vagy nagyobb pontszámot egy csemetéjét bölcsődébe íratni szándékozó szülő, hogy hány éve szívja Erdély fővárosának a levegőjét.

Azoknak, akik csak 2-4 évet töltöttek Mátyás király szülővárosában egy pont jár, a 4-6 éves régiséggel rendelkezők 2, a 6-8 év óta itt tartózkodók 3 pontot kapnak a bölcsődei helyekért zajló eszement versenyben. Ha valaki már 8-10 éve él a kincses városban az előkelő 4, ha tíz évnél is több ideje itt a lakóhelye, a maximális 10 pontot kapja. Azoknak, akik még nem laknak két éve itt, nem jár pont.

A diszkrimináló szabályzat nem kis vitát gerjesztett a helyi tanács szerdai ülésén: egy Spanyolországból nemrég hazatért anyuka egyenesen idegengyűlölettel vádolta Emil Bocot és csapatát. Külföldön nem volt része ilyen diszkriminációban, mint itthon, mondta. Az anyuka – egyébként jogosan –

azt is szóvá tette, hogy mi alapján állapítja meg a város vezetése, hogy ki mennyi ideje tartózkodik a területén?

Hiszen ő évekig albérletben élt, és mivel nem volt bejelentve és nem ide adózott, semmi bizonyítéka nincs erről. Ahogy sok száz más, évek óta a városban élő személynek.

Emil Boc polgármester válaszában rámutatott, hogy a kifogásolt kritérium a helyi civil szféra kérésére került be a szabályzatba, amely azt kifogásolja, hogy sok apahidai és környékbeli szülő ideiglenes tartózkodási engedélyt (flotant) szerez Kolozsváron és ennek alapján ide járatja gyerekét bölcsődébe, óvodába, iskolába. Az új szabályzattal őket szúrnák ki, érvelt az elöljáró. Nem nagy sikerrel, hiszen a PSD-s Dan Morar épp az ő példájával jött elő.

„Nem születtünk mindannyian Kolozsváron. Emil Boc polgármester Havasrekettyén született”

– dobta vissza a labdát a tanácsos. Miért lenne több joga egy olyan kolozsvárinak, aki tíz éve lakik a városban, mint annak, aki csak két esztendeje? – tette fel a kérdést. Úgy vélte, az egyedüli elfogadható megoldás, ha a városvezetés a kirekesztő szabályzat helyett újabb bölcsődéket építtet.

Hirdetés

Boc szerint idén ősszel újabb 80 hellyel növelik a bölcsődei kínálatot, és újabb két tanintézet épül több mint 280 hellyel. Azonban, mint kiderült, ez még messze nem elegendő, ugyanis az idén rendelkezésre álló 570 helyre háromszoros a túljelentkezés: 1475 igénylést nyújtottak be a szülők. Helyhiány miatt közel ezer gyereket nem járathatnak állami bölcsődébe szüleik.

Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája szerint az új szabályzat a 2018-2019-es tanévben felvételt nyert gyerekekre nem vonatkozik, de a hamarosan elkészülő Donát negyedi bölcsőde 80 helyét már az új kritériumok alapján ítélik oda. A pontozásnál azt is figyelembe veszik, ha a szülő egyedül neveli gyerekét, ha gyesen van, tanul még stb.

A kincses városban egyébként több magyar történelmi egyház is működtet bölcsődét.

De a magyar kormány támogatásával ősztől a közeli Szászfenesen is indulna magyar óvodai és bölcsődei csoport. Ugyanakkor egy, az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítás révén ezentúl a kormány is támogatja anyagilag a bölcsődék építését, könnyítve ezáltal az önkormányzatok vállán lévő terhen.

Hirdetés