Bukaresti segítséggel oldódik meg a bölcsődekrízis?

Az állam is beszáll a bölcsődék finanszírozásába. Épp idejében.
Hirdetés

A központi költségvetésből is kapnak pénzt ezentúl a bölcsődék, Klaus Iohannis államfő ugyanis kihirdette az ezt tartalmazó törvényt. Az RMDSZ által kezdeményezett módosítás kimondja, hogy ezentúl nemcsak önkormányzati feladat az óvoda előtti oktatási intézmények finanszírozása, az államnak is támogatnia kell ezeket.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese szerint hiánypótló előírásról van szó, mely „megerősíti és biztos alapokra helyezi” a romániai bölcsődék rendszerét. Arra is rámutatott, hogy az állami támogatás az akkreditációval rendelkező egyházi, felekezeti vagy magánbölcsődéknek is jár.

Az önkormányzatokra nagy terhet rótt, hogy önerőből kellett fenntartaniuk a bölcsődéket, melyekből főleg a nagyvárosokban mutatkozik hiány. Kolozsváron például a helyek többszörösére lenne szükség, így a három év alatti kisgyerekeknek, akiket bölcsődébe akarnak íratni szüleik, valóságos „vizsgán” kell átesniük.

A kincses városban egyébként több magyar történelmi egyház is működtet bölcsődét. De a magyar kormány támogatásával ősztől a közeli Szászfenesen is indulna magyar óvodai és bölcsődei csoport. A magyar állam óvodaprogramja keretében egyházi segédlettel Erdély-szerte épülnek új óvodák-bölcsődék.
 

Hirdetés