Kezdődik a váradi palotamentés, az önkormányzat átveszi a felújítás terhét

A nagyváradi önkormányzat kezelésébe kerül a szombaton leégett görög katolikus püspöki palota. A felújítás után kulturális központként hasznosítanák.
Hirdetés

Segítő jobbot nyújt a nagyváradi önkormányzat a Nagyváradi Görög Katolikus Püspökségnek a szombaton leégett püspöki palota felújításához. Virgil Bercea püspök és Ilie Bolojan polgármester kedden közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hatalmas károkat szenvedett műemlék épület húsz évre átkerül a polgármesteri hivatal kezelésébe.

A leégett püspöki palota udvarán tartott sajtótájékoztatón Virgil Bercea emlékeztetett, hogy a görög katolikus egyház az elmúlt években hatalmas erőfeszítéseket tett az épület felújítása érdekében, és a szombati dráma nemcsak a püspökséget, hanem a város teljes lakosságát érintette. De a visszajelzések szerint a nagyváradiakban megvan az akarat ahhoz, hogy megmentésék az épületet, mondta a püspök, aki szerint ehhez valamennyi egyház és számos intézmény segítséget ajánlott. Ilie Bolojan polgármester bejelentette:

a polgármesteri hivatal partnerséget köt a görög katolikus püspökséggel a főtéri épület megmentése érdekében.

Ennek értelmében az önkormányzat húsz évre átveszi az ingatlan kezelési jogát és maga fogja felügyelni az állagmegóvási és újjáépítési munkálatokat. Ezt követően a püspöki palotát „visszaadják a nagyvádiaknak”, ugyanis közösségi célokra használják majd, kulturális központként fog működni.

A polgármester szerint a városháza a püspökséggel közösen gyűjti majd a felújításhoz szükséges adományokat, és mivel vélhetően sokkal több pénzre lesz szükség, előteremti az épület megmentéséhez szükséges további anyagi forrásokat. Nem kizárt, hogy ehhez európai uniós forrásokat is megpályáznak, az ingatlan kezelőjeként az önkormányzat ezt megteheti.

Hirdetés

Ilie Bolojan az épület megmentésének szakaszait is felvázolta: a helyszíni hatósági vizsgálat befejezte után elkezdődik a takarítás, elviszik a tűzvész során keletkezett törmeléket, szemetet. Ezután következik az ingatlan állapotának szakmai felmérése, amikor kiderül, mi az, ami megmenthető, vannak-e statikai problémák, szükség lesz-e újabb bontásokra. Az ősz folyamán a sürgősségi állagmegóvási munkálatokat végzik el, hogy felkészítsék az épületet a télre és megvédjék a további romlástól. A harmadik szakasz a felújítási terv elkészítése és végrehajtása. A polgármester szerint

a görög katolikus püspöki palota újjáépítéséhez a művelődési minisztérium is segítséget ajánlott,

George Ivașcu miniszter személyesen hívta fel ez ügyben, de számos intézmény és magáncég is jelentkezett, hogy pénzzel, építőanyaggal stb. járulna hozzá a palotamentéshez. A Bihar megyei önkormányzat keddi ülésén 100 ezer lejes támogatást szavazott meg a felújítási munkálatokra. Az eklektikus stílusban épült századfordulós ingatlan az újjáépítés után kulturális központként közösségi célokat szolgálna, konferenciatermek, múzeum, könyvtár működne benne.

A Szent László tér egyik ékessége, az ifjú Rimanóczy Kálmán építész által tervezett görög katolikus püspöki palota szombaton égett le, vélhetően a díszkivilágításnál keletkezett rövidzárlat következtében. Az értékes műemlék épület belső tereiről a tűzvész előtt, illetve után készített fotók ITT tekinthetők meg. A püspöki palota felújításához szükséges adományokat az ITT közzétett számlaszámokra várják.

Hirdetés