Amerikai nagykövetség: magánvélemény a DNA és a SRI összefonódását ostorozó Giuliani bírálata

És a korrupcióellenes küzdelem továbbra is fontos.
Hirdetés

Rudolph Giuliani csak magánvéleményét közölte, amikor Klaus Iohannis államfőnek és számos más román állami vezetőnek írt levelében az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) túlkapásait, valamint a DNA és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között megkötött titkos paktumokat bírálta – közölte kedden az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége.

Donald L. Caroll szóvivő szerint országa kormánya nem kommentálja amerikai állampolgárságú  magánszemélyek véleményét vagy következtetéseit, ezért aztán azt javasolta, hogy az érdeklődők szíveskedjenek magához Giulianihoz fordulni további magyarázatokért.

Hogy a nagykövetség álláspontja nem sokat változott a korrupcióellenes küzdelem kapcsán, azt is jelzi, hogy a szóvivő egyúttal emlékeztetett az amerikai nagykövetség és több más partnerállam külképviseletének június 28-i, közös nyilatkozatára, amelyben kiálltak a korrupcióellenes küzdelem folytatása mellett. Finom utalásképpen azt is megjegyezte: a közelmúltig Románia figyelemre méltó előrelépést ér el a korrupcióellenes küzdelem és a hatékony jogállam kiépítése terén.

„Arra ösztönözzük a románokat, hogy folytassák ezt az utat” – buzdított.

Hozzátette, hogy a nagykövetség figyelemmel követi a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás módosítását.

Hirdetés

„Továbbra is fenntartjuk aggodalmunkat, hogy azok közül sok akadályozhatja a nemzetközi együttműködést a törvények alkalmazásának terén, és negatívan érintheti a küzdelmet egy sor bűncselekmény ellen” – mutat rá a nagykövetség.

A külképviselet egyúttal arra ösztönözi az összes érintett felet, hogy elemezze ki még egyszer a román és a nemzetközi szakértők – például a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, az Európa tanács korrupcióellenes országcsoportja (GRECO) és a Velencei Bizottság – állásfoglalásait.

Hirdetés