Trump ügyvédje: ki kell vizsgálni a DNA és a SRI túlkapásait!

Rudy Giuliani szerint alaposan ki kell elemezni az ügyészség és a hírszerzés által megkötött titkos paktumokat a lehallgatásokról.
Hirdetés

Meglepő helyről érte bírálat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályt (DNA): Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök ügyvédje, volt szövetségi ügyész, New York korábbi polgármestere a kormányoldal narratívájának megfelelő hangnemben kérte számon a DNA túlkapásait, és követelte a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti titkos paktumok kivizsgálását.

Giuliani Klaus Iohannis államfőnek és más állami vezetőknek írt levélben kéri a paktumok kivizsgálását és a bírákra nehezedő nyomásgyakorlás leállítását.

Giuliani szerint aggasztó, hogy Romániában a törvények alkalmazásának ürügyével folyamatosan sérül a jogállamiság.

Szerinte a Románia által a rendszerváltást követően elért fejlődést aláásták a Laura Codruţa Kövesi vezette Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) túlkapásai, amelyek a bírák, ügyvédek és tanúk megfélemlítésében, az alkotmányellenes telefonlehallgatásokban, a kényszerrel kicsikart tanúvallomásokban és a nem megfelelő bírósági eljárásokban merültek ki.

Mint fogalmaz, szomorúan szerzett tudomást a titkos megállapodásokról, amelyeket az igazságügyi szervek kötöttek a SRI-vel. A levélben a Kövesi által még legfőbb ügyészként, illetve a SRI akkori igazgatójaként George Maior aláírt megállapodást említi meg.

Giuliani keményen fogalmaz: bár elismeri a korrupcióellenes küzdelem fontosságát, úgy véli,

amnesztiában kell részesíteni mindazokat, akiket a DNA túlkapásai nyomán ítéltek el vagy helyeztek vád alá.

Az amerikai elnök ügyvédje arra kéri a román kormányt, hogy állítson fel független, nemzetközi, jogi szakértőkből álló bizottságot a titkos paktumok kivizsgálására.

Hirdetés

A kormánynak egyben szavatolnia kell, hogy a DNA és a SRI nem félemlítheti meg a bírákat, ezért ellenőrizni kell a bírákat érintő DNA-dossziékat is.

A levelet megkapta Liviua Dragnea képviselőházi és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, valamint Viorica Dăncilă miniszterelnök is.

George Maior, Románia washingtoni nagykövete, a SRI korábbi igazgatója, akit Giuliani személyesen is megemlített, a levelet úgy kommentálta: Giuliani konfliktuskereső személyiség, az általa leírtak pedig olyan erők lobbiját jelzik, amelyek az igazságszolgáltatással szembe került romániai személyeket akarnak megvédeni.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerint a levél nem mond sok újat, azt ismétli meg, amit ő is mondott: hogy a paktumok nem természetesek, mivel van alkotmány és vannak törvények, amelyek alapján működhet az igazságszolgáltatás.
 

Hirdetés