Bekeményít a vásárhelyi magyarság: innen tovább nem engedünk!

Marosvásárhely „frontvárossá” vált a magyarság számára. Meg kell húzni a vonalat!
Hirdetés

Még jóformán véget sem értek a 9. Kolozsvári Magyar Napok, máris másik magyar városünnep vette kezdetét: hétfőn este nyitották meg Marosvásárhelyen a 6. Vásárhelyi Forgatagot, amely az eddigi legnagyobb szabású lesz. A marosvásárhelyi magyarság kulturális rendezvényét népviseleti kiállítással nyitották meg a Kultúrpalota előcsarnokában a Maros Művészegyüttes szervezésében, majd a Bekecs Néptáncegyüttes szórakoztatta a jelenlévőket.

Többek között Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, aki a magyar kormány által támogatott rendezvény nyitógálájának díszmeghívottja volt. Hangsúlyozta: aki részt vesz a Forgatagon, erősíti Marosvásárhely magyar közösségét, a város magyar identitását. Az MTI kérdésére kijelentette: Marosvásárhelyen ez különösen fontos, hiszen az elmúlt évtizedekben végigkövethettük, miként románosodott el a város, ezért a magyarság számára „frontvárossá” vált.

„Most azt kell mondania a magyarságnak, hogy innen túl többet nem engedünk, megőrizzük a pozíciónkat, a kultúránkat, a város magyarságát” – jelentette ki Potápi Árpád.

A szervezők részéről Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója örömmel nyugtázta, hogy Marosvásárhely városvezetése már nem tekinti fenyegetésnek a magyar kulturális napokat, hanem támogatja azt. A vasárnap este záruló városünnepen többek között a Magyar Állami Népi Együttes és a Budapesti Operettszínház is fellép egy-egy produkcióval. A programokról ITT írtunk.

Marosvásárhelyen a 2011-es népszámláláson a város lakosságának 44,1 százaléka vallotta magát magyar, illetve 49,6 százalék román nemzetiségűnek, de a Wikipédia szerint 5,3 százalék nem válaszolt a kérdezőbiztosok nemzetiségre vonatkozó kérdésére.

Hirdetés