Mától nem kell annyit fizetni, ha felrúgjuk a közlekedési szabályokat

A csendőri túlkapások miatt megtépázott tekintélyű belügyminisztérium nagyon keresi a nép kegyét.
Hirdetés

Pénteken délelőtt megjelent egy közlemény a román belügyminisztérium honlapján. A bejegyzés a közlekedési kihágásokért kirótt bírságokra vonatkozik, a beharangozottak szerint, és igen örvendetes. Így szól:

„A mai naptól fogva a közlekedési kihágásokért kirótt bírságok a törvény által előírt minimális értékének felét kell kifizetni, a jegyzőkönyv átadása vagy kézbesítése dátumától számított 15 nap alatt (az eddigi 48 óra helyett).

Más szóval, ha a hatósági közeg 200 lejes bírságot szab ki, viszont a törvény által előírt minimális bírság 100 lej, akkor önöknek csak 50 lejt kell befizetniük, 15 napon belül.

Szintén mától fogva a bírságokat nem lehet közvetlenül a rendőrnek kifizetni… ily módon kizárunk mindenféle pénzcserét polgár és rendőr között!”

Figyelemre méltó az a televíziós reklámokra emlékeztető stílus, ahogy a minisztérium a hírt beharangozza. Hozzászoktunk, ugye, hogy az ilyen hivatalok általában bikkfanyelven szokták közölni, mi van, mi lesz. Ezúttal azonban egész finoman és közvetlenül jelzik, hogy önök (vagyis mi mind, ahányan csak élünk a mioritikus hazában) csak 50 lejt tartozunk befizetni. Hurrá!

Hirdetés

 

Hirdetés