Ha minden igaz, egyszer gyorsvasút köti össze Kolozsvárt Bukaresttel

Nem csak a magyar kormány építene gyorsvasutat Erdélyben. Hanem a román is.
Hirdetés

Derült égből gyorsvasút: a kormány csütörtöki ülésén olyan határozatot fogadott el, amelynek értelmében gyorsvasúthálózatot építenek ki az országban.

Az első körben a Bukarest-Craiova-Temesvár-Kolozsvár vonalon építenék ki a hálózatot, ugyanakkor a továbbiakban Craiovát Szófiával, Temesvárt Belgráddal, Kolozsvárt pedig Budapesttel kötnék össze.

A határozat 16 stratégiai fontosságú beruházást nevez meg, amelyeket a magán- és az állami szféra együttműködéseként, PPP-konstrukcióban építenek meg.

A kormány szerint az 1275 kilométer hosszú belföldi gyorsvasút csökkentené az utazási időt Bukarest és a nyomvonalon található fontosabb városok között, ezáltal a vasúti közlekedés felé terelné a repülővel és közúton utazó polgárokat, illetve arra számítanak, hogy az új hálózat több turistát vonzana az országba, illetve megkönnyítené a diákok eljutását az egyetemi központokba.

A konkrét terveket ez után fogja előkészíteni a kormány stratégiákkal és prognózisokkal foglalkozó bizottsága.

Nem ez az első gyorsvasútra vonatkozó terv, amely a közelmúltban napvilágot látott: a magyar kormány januárban hagyta jóvá a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februárban tárgyalt Bukarestben román kollégájával, Teodor Meleşcanuval a gyorsvasút megépítéséről.

Hirdetés

Akkor Szijjártó elmondta: egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

Azóta Szijjártó már Lucian Şova román közlekedési miniszterrel is tárgyalt a témáról.

 

Hirdetés