Dragnea: nem is Soros akart megöletni

Visszakozott a PSD elnöke az állítólag ráküldött bérgyilkosok és megbízójuk ügyében.
Hirdetés

Mégsem Soros György akarta megöletni – mondta Liviu Dragnea, a kormány vezető ereje, a Szociáldemokrata párt (PSD) és a képviselőház elnöke azt követően, hogy azzal borzolta fel a kedélyeket: tavaly áprilisban merényletet terveztek ellene, amely mögött egy nemzetközileg ismert személy áll.

Dragnea szerdán este egyrészt részleteket is elmondott az állítólagos gyilkossági kísérletről, másrészt végre egyértelműen cáfolta, hogy Sorosra gondolt volna.

A PSD-elnök az állította, hogy már közvetlenül 2016-os parlamenti választás megnyerése után fenyegetéseket kapott, amelyek végül már halálos fenyegetéssé fajultak, nem csupán ellene, hanem a családja ellen is.

Tavaly márciustól aztán feltűnt neki, hogy folyamatosan megfigyelik. Mint elmondta, szinte állandóan a nyomában volt egy autó, majd ismeretlen egyének figyelték mindenhol. Az illetők szándékosan úgy viselkedtek, hogy feltűnjön neki: követik őt, sőt egyikük – ujját a torka előtt elhúzva – egyértelműen értésére adta, hogy az életére törnek.

Figyelmeztette a barátnőjét is, akinek ezt követően feltűnt, hogy őt is követik.

Tavaly áprilisban aztán egy este

négy ismeretlen két, rendszám nélküli autóval megpróbálta elállni az útját, de végül sikerült megszabadulnia tőlük.

Dragnea elismerte, hogy nem tett feljelentést az ügyben, ugyanakkor állítása szerint egy külföldi barátja figyelmeztette, hogy az életére törnek. Most azonban kijelentette, hogy nem Soros Györgyről van szó, ahogy azt egy nappal korábban sejtetni engedte.

„Hogy ne legyen semmilyen tévedés: még ha nagyon rossz véleménnyel is vagyok erről az emberről (Sorosról), nem hiszem, hogy köze van az ügyhöz” – mondta Dragnea.

Elmondta, azért nem tett feljelentést, mert nem bízik az állami intézményekben, amelyek közül egyesek szerinte „nem idegenek” az ellene állítólag tervezett merénylettől.

Hirdetés

Állítása szerint jelenleg is folyamatosan követik.

Mint

, Dragnea kedden még nem akarta elárulni, ki állhatott az ellene tervezett merénylet mögött, csupán annyit mondott: egy világszerte híres emberről van szó.

A riporter kérdésére ugyanakkor sejtetni engedte, hogy Soros Györgyről van szó. Az ugyanis megkérdezte, Sorosra gondol-e.

„Nem, nem gondolok rá. Ő gondol rám” – válaszolta Dragnea.

A PSD elnöke egyben államcsíny-kísérletnek nevezte az augusztus 10-i, a tüntetők és a csendőrök közötti összecsapásokba torkollt kormányellenes tüntetést.
 

Hirdetés