Ennyi csendőri visszaélést állapított meg a belügyminisztérium belső vizsgálata

Carmen Dan miniszter ismertette az augusztusi 10-i szétvert kormányellenes tüntetésről készült jelentést.
Hirdetés

Öt esetben jutott arra a megállapításra a belügyminisztérium belső vizsgálata, hogy augusztus 10-én, a román diaszpóra bukaresti kormányellenes tüntetésén a csendőrök ártatlan, erőszakos magatartást nem tanúsító tüntetőket bántalmaztak – közölte Carmen Dan belügyminiszter a véres összecsapásokba, majd a tüntetők kormánypalota elöli kiszorításába torkollt tüntetéssel kapcsolatban.

Ehhez képest eddig már közel 300 személy tett feljelentést az őt a tüntetésen ért atrocitások miatt.

A miniszter vasárnap este ismertette az aznapra elkészült belső jelentést egyes részleteit – persze csak szőrmentén, mivel, mint kiderült, a jelentést titkosították.

Azt is elmondta, hogy eddig 21 bűnvádi eljárás indult a tüntetés során a csendőrökre támadó erőszakos személyek ellen, ebbőll három ismeretlen támadó ellen zajlik. A csendőrökre támadó rendbontók közül összesen 20 személy ellen zajlik eljárás, közülük hármat előzetes letartóztatásba helyeztek, kettőt pedig hatósági felügyelet alá.

A miniszter – hasonlóan a csendőröket a téren vezető őrnagyhoz – elnézést kért mindazoktól, akiket bántalmaztak, függetlenül attól, hogy civilek vagy csendőrök.

Carmen Dan elmondta, a csendőrség több száz erőszakos személyről tud, azonosításuk folyamatban van.

Azt is közölte: a tüntetésnek hivatalosan nem volt szervezője – bár azt a külföldön élő románok szervezetei hirdették meg –, a megmozdulást a közösségi oldalakon és a sajtóban népszerűsítették.

Carmen Dan azt is közölte, hogy a jelentés titkos.

A tárcavezető szerint

a tüntetés előtt a hírszerzéstől kapott információk nem utaltak arra, hogy a politikai vagy a társadalmi helyzetet fenyegető válsághelyzet állhat elő.

Hirdetés

Dan egyúttal az általa manipulációnak nevezett beszámolókat is cáfolni igyekezett. Hamisnak nevezte például, hogy a csendőrség megpróbálta volna megakadályozni a határátkelőknél, hogy a tüntetők belépjenek az országba, és azt is cáfolta, hogy a csendőrök egy kerekes székes nőt bántalmaztak volna – állítása szerint a nő egyszerűen kivetette magát a székből.

Azon vádak kapcsán, miszerint a csendőrök egy nyugdíjast is bántalmaztak volna, kifejtette: a férfi támadta meg a csendőröket, ezért eljárás indult ellene.

Carmen Dan szerint a tömegben olyan felbujtók voltak, akik arra próbálták rávenni a tüntetőket, hogy vegyék el a csendőrök fegyvereit, és lőjék fejbe őket.

A miniszter elmondta, a helyszínen jelen lévő ügyész szerint a tömegben 10-én délután négy órakor már mintegy ezer erőszakos személy volt jelen, akik mind a csendőrökkel, mind a békés tüntetőkkel szemben erőszakosan viselkedtek.

A miniszter elmondása szerint egyébként a jelentés arra enged következtetni, hogy az erőszakos cselekmények előre kitervelten zajlottak.

Hirdetés