Mégsem lesz Temesvár Európa kulturális fővárosa?

Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Hirdetés

Hiába nyerte el Temesvár a romániai jelöltek közül az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet, a bánsági városban eddig semmilyen előkészület nem zajlik az európai szintű figyelmet kapó időszakra. Ennek prózai oka van: nem kapta meg az ehhez szükséges pénzt.

Erre a projekt európai felügyelői is felfigyeltek, akik júniusban a helyszínen tájékozódtak. A tapasztalataikat összegző, a napokban elküldött levelükben a késés lehetséges következményeire is figyelmeztették a pályázatot elkészítő és lebonyolító Temesvár 2021 Egyesületet.

A külföldi szakértők akadályként említik, hogy a projekt finanszírozói közül sem a művelődési minisztérium, sem a megyei, illetve helyi önkormányzat nem teljesítette vállalását. A szaktárca azt ígérte, hogy 12 millió eurót utal ki a projektre, a temesvári önkormányzat 20 millió, a Temes Megyei Tanács 5 millió euróval járult volna hozzá ennek sikeréhez.

A pénzhiány nem csak a tervezett infrastrukturális beruházásokat akadályozza, a szervezést is megnehezíti:

források hiányában az egyesület képtelen embereket alkalmazni a kulcspozíciókra, például a kommunikációs felelősi munkakörbe. Erre az európai zsűri is felfigyelt, hiányosságként említve, hogy az egyesület nem tájékoztatja eléggé a közvéleményt a projektről.

Miközben a szaktárca azzal indokolta a támogatás elmaradását, hogy csak a teljes program ismeretében hajlandó pénzt adni, az európai gyakorlat szerint a hasonló volumenű és jelentőségű projektek megvalósítását fokozatosan támogatják.

De a temesvári önkormányzat sem tette oda magát a projekt mellé,

Hirdetés

a fő cél, az EU-s támogatással és helyi önrészből megvalósuló művészeti és technológiai központ terve még kezdeti szakaszban sincs, holott 2021-ben működnie kellene. Nincs előrelépés a többi kultúrközpont, a zsinagógába tervezett kultúrpalota vagy a régi mozik felújítása ügyében sem.

Korábban az egyesület több kulcsembere is felmondott arra hivatkozva, hogy nem szeretnék, ha nevük kapcsolatban állna a minőségileg kifogásolható projekttel. Áprilisban pedig 80 személyiség nyílt levélben adott hangot felháborodásának, hogy az illetékesek nem kezelik felelősen az ország legnagyobb kulturális projektjét.

Temesvárt 2016-ban választották ki nyertesnek az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre pályázó több város, többek között Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy és Nagybánya közül. A megtiszteltetés eddig egyetlen hazai várost ért, Nagyszeben 2007-ben volt Európa kulturális fővárosa.

Hirdetés