Büntetőügyes polgármester is aláírta a büntetőügyesek nélküli közszférát követelő indítványt

A DNA által korrupcióval gyanúsított Cătălin Cherecheș szerint büntetőügyes politikusoknak nincs keresnivalójuk a közszférában.
Hirdetés

Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere nagyon ért ahhoz, hogy menedzselje önmagát: a politikus Facebook-oldalán jelentette be, hogy aláírta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által útjára indított, Büntetőügyesek nélkül a közszférában elnevezésű akciót, amelynek az a célja, hogy ne láthasson el közfeladatot olyan személy, akit jogerősen elítéltek, vagy aki ellen büntetőeljárás van folyamatban.

Ez amúgy persze nem lenne nagy dobás – annak fényében viszont, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) korrupció miatt vádat emelt ellene, sőt két éve úgy nyerte meg elsöprő többséggel a választást, hogy éppen vizsgálati fogságban ült, már kifejezetten figyelemre méltó.

Cherecheș azzal indokolta lépését, hogy

a politikai osztály gyengíteni kívánja az államszervezet működését szolgáló demokratikus törvényeket, ezért szigorú szabályozást kell bevezetni.

„Ezért törvényben, egyértelműen kell rögzíteni azon feltételeket és tiltásokat, valamint kötelezettségeket, amelyek a közfeladat ellátására törekvő személyekre vonatkoznak” – jegyezte meg a polgármester.

Egyben azt is bejelentette, hogy útjára indítja a Henyélők nélküli közszférát! kezdeményezést, amelynek célja, hogy évente kiértékeljék a közfeladatot ellátó személyek tevékenységét a helyi és a megyei önkormányzatokban illetve a parlamentben, de még az államfő sem lenne kivétel alóla.

„Úgy vélem, nem mindenki tölthet be közfeladatot. Oktatási és szakmai szempontokat figyelembe véve nem lehet bárki Románia elnöke, képviselő vagy szenátor. Másrészt értem, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk a törvény előtt, és jogaink vannak, de mégis, miután végigmenetelünk az oktatás folyamatán, amikor egész életünkön át csiszoljuk az elménket a szakmai képzés során, ennek azt kell eredményeznie, hogy egyesek közülünk alkalmasabbak arra, hogy közfeladatot lássanak el, úgy, hogy a polgárok is belássák, ki hozzáértő és ki nem”

Hirdetés

– írta Cherecheș.

A polgármester szerint Romániában normalitásnak kell uralkodnia.

„Ha valaki hibázott, fizetnie kell. Ha valaki lusta és ostoba, álljon félre, hiszen nem vezethet közösségeket és nem láthat el közfeladatot”

– zárta dörgedelmét a polgármester.

Mint megírtuk, Cherecheşt azután vették őrizetbe, hogy – a DNA állítása szerint – tetten érték, amint 30 ezer lejt vesz át a helyi labdarúgóklub elnökétől. A krrupcióellenes ügyészség azt állítja, Cherecheş 2014-ben felkért egy személyt, hogy vállalja el a Nagybányai Városi Labdarúgóklub elnöki tisztségét, és megígérte, hogy az önkormányzat finanszírozza a klubot, és az adósságait is kifizeti. Cserében saját maga részére visszakérte a klubnak folyósított összeg egy részét.

Amúgy nem ez a nagybányai polgármester első olyan dobása, amellyel mostanában felhívta magára a figyelmet. Nemrég a dél-tiroli mintájú autonómia mellett szállt síkra.

Hirdetés