Na és, ha hétköznap van? Akkor is tüntettek a kormány ellen

Az ellenzéki szimpatizánsok hétfőn este is viszonylag jelentős számban utcára vonultak Bukarestben. Közben Iohannis elnök kiosztotta a kormányt.
Hirdetés

Nem lankad a kormányellenes tüntetők dühe és elszántsága azt követően, hogy pénteken, a romániai diaszpóra kormányerők elleni tüntetésén néhány agresszív huligán miatt csendőrrohamot vezényeltek a bukaresti kormánypalota előtti tér kiürítésére, amely során ártatlan embereket is brutálisan bántalmaztak, több mint 400 személynek okozva sérüléseket.

Hétfőn este is tömeg gyülekezett a kormánypalota előtt, létszámuk a médiumok elkötelezettségétől függően 1500 és 3000 fő közé tehető.

A tüntetők által skandált megszokott jelszavak – PSD, vörös pestis!, Igazságot, ne korrupciót! – ezúttal a csendőrökről is megemlékeztek. Azzal vádolva őket, hogy a tolvajokat védik.

Tüntetők egy csoportja egy jókora méretű EU-zászlót is a térre vitt, és miközben lobogtatták, azt skandálták: Nem akarunk tolvajnemzet lenni!

A szürkület beálltakor a tüntetők mobiltelefonjaik lámpájának meggyújtásával is jelezték elégedetlenségüket, majd – némileg a tüntetés tematikájához nem illő módon – Simona Halep teniszezőt, a női világranglista első helyezettjét kezdték éltetni.

A megmozdulás jelentősebb incidensek nélkül ért véget este 11 óra után, bár a csendőrség ezúttal is aktív volt: előállított egy 32 éves fiatalembert, akinél veszélyes tárgyakat találtak, és akit azzal is gyanúsítanak, hogy részt vett az augusztus 10-ei erőszakos cselekményekben.

A tüntetőket egyébként hétfőn este Klaus Iohannis államfő is bátorította, aki televíziós beszédben osztotta ki keményen a kormányt és a nagyobbik kormánypártot.

Az elnök szerint a PSD az elmúlt másfél évben lejáratta a kormányzást és a törvényhozást, vitatott intézkedéseivel, kaotikus, ésszerűtlen kormányzásával, valamint a bírói és ügyészi hatalom elleni támadásaival felbolydította az országot.

Iohannis elfogadhatatlannak tartotta, hogy a karhatalmi erők vétlen emberekre, újságírókra, nőkre és gyermekekre támadtak, ezért leszögezte: a felelősöket gyorsan azonosítani kell, és meg kell büntetni. „A (tüntetők közé vegyült) huligánokat is, és azokat is, akik nem tudták vagy nem akarták elszigetelni őket” – fogalmazott Iohannis.

 

Hirdetés

 

Az elnök szerint a tiltakozók nem a pártok mozgósítására, hanem saját elhatározásból, civil elkötelezettségük megnyilvánulásaként vonultak a kormánypalota elé, mert felháborították őket azok a támadások, amelyeket baloldali kormánykoalíció a jogállamiság ellen intézett az elmúlt másfél évben.

Iohannis szerint nincsen magyarázat arra, hogy a csendőrség a teljes megmozdulást felszámolta, ahelyett, hogy a tömegben elvegyült erőszakos elemeket semlegesítette volna.

Az elnök elítélte a reakciót, és kijelentette: a csendőrség fellépése aránytalan volt az egyes rendbontók cselekedeteihez képest.
Sajnálatosnak tartotta, hogy három nappal a rendbontások után egyetlen felelőse sincsen a történteknek. Hozzátette: egyfelől az ügyészségnek kell kivizsgálnia a történteket, emellett a politikai felelősségvállalásra is szükség van.

Iohannis szerint a legitim tiltakozás erőszakba torkollása fordulópontot jelent Románia jelenkori történetében, mély társadalmi válságot jelez.

„Nem véletlenül azért történt mindez, mert azok, akik meg akarják törni az igazságszolgáltatást és a korrupcióellenes harcot, felforgatásra törekszenek, hogy indokolatlanul gerjesszenek hamis feszültséget a társadalomban?”

– tette fel a kérdést az elnök.

Úgy vélte: a PSD vezetése visszaél a 2016-ban szerzett felhatalmazással, és le akarja téríteni Romániát az európai és euroatlanti útról. A PSD tagságához fordulva azt kérte, hogy értsék meg:

az emberekért kell kormányozni, nem ellenük.

A civil társadalomhoz azzal a felhívással fordult, hogy ne veszítse reményét, maradjon éber és minden törvényes eszközével avatkozzon be az ország irányításába. Az ellenzéket pedig összefogásra szólította fel, mert – mint fogalmazott – a románok érdeke az, hogy akadályozzák meg a jelenlegi parlamenti többség visszaéléseit. Kijelentette: akármilyen erős lenne is a PSD nyomása és propagandája, a románok alapvető érdekeit fogja képviselni, valamint azokét az intézményekét, amelyek a korrupció ellen harcolnak.

Hirdetés