Bukarest prefektusa rendelte el a Victoriei tér erővel történő kiürítését

Egy fegyver eltűnt, több mint 400 ember szorult orvosi ellátásra.
Hirdetés
Bukarest prefektusa rendelte el, hogy a csendőrök karhatalmi erővel lépjenek fel és éjfél után ürítsék ki a kormány székhelye előtti Victoriei teret, ahol péntek este több tízezer ember tüntetett a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt ellen. Azt, hogy kitől kapta a parancsot, a csendőrség szombat reggel jelentette be. A főváros prefektusa Speranţa Cliseru, Gabriela Firea PSD-s főpolgármester korábbi tanácsadója.
 
Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől.
 
Péntek délután és este rendszeressé váltak az összecsapások a tüntetők egy pár tucatnyi, erőszakos csoportja és a csendőrök között. Azt senki sem érti, hogy a csendőrök miért nem távolították el szisztematikusan a rendbontókat a tüntetők több tízezres tömegéből úgy, ahogy azt tették a tavalyi tömegtüntetésen, ahol az egyre erőszakosabbá vált, focihuligánoknak tartott személyek csoportját a csendőrség egyik egysége izolálta, majd eltávolította a békésen tüntető tömegtől.
 
Tegnap este viszont a csendőrség nem emelte ki az erőszakoskodókat, legfeljebb lefújta könnygázzal, majd könnygázfelhőket eresztett a tüntetők békés csoportjaira is, és vízágyút is bevetett. Több személy, köztük újságírók is panaszolták, hogy csendőrök ok nélkül kezdték el verni, rúgni őket annak ellenére, hogy az újságíró szólt és mutatta is az újságíróigazolványát. 
 
 
A Hotnews újságírójának – az ütések és rúgások mellett – még a telefonját is az aszfalthoz csapták, amivel élőben közvetítette a tüntetést. A Frontline Club Bucharest szervezet ingyenes jogsegélyt ajánlott fel mindazoknak, akiket a csendőrök megvertek péntek este. 
 
A Facebookon egyre több olyan fotó tűnik fel, amely tanúsága szerint a csendőrség gumilövedékeket lőtt a tüntetőkre. A saját sérüléseiket lefotózó emberek gumisrapnelekről írnak, és mindenkit arra szólítanak fel, jelentkezzen a törvényszéki szakorvosi intézetnél látleletért.
 
 
 

Elloptak egy fegyvert

A csendőrség érthetetlen fellépése nagyon furcsa következményekhez vezetett: két csendőr elszakadt az egységétől, és magára maradt a tömegben, amelynek erőszakos elemei verték őket, a tüntetők másik része pedig igyekezett saját testével is megvédeni őket. Az esti híradások még két csendőrségi fegyver ellopásáról szóltak, ma reggel a csendőrség azt jelentette, hogy csak egyikőjük fegyvere tűnt el. 
 
Egyikük, a csendőrnő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba került. Nem kizárt, hogy gerincsérülése miatt egy életre lebénul, mondta a csendőrség szóvivője, aki tagadta, hogy kollégái magára hagyták volna a képek tanúsága szerint magára maradt két csendőrt.
 
 
Egyelőre nyolc büntetőeljárás indult, köztük a csendőrnőt ütlegelők ellen, akik azonosításáért rendőrségi és ügyészségi nyomozás indult. 33 tüntetők vittek be kihallgatásra.
 
A csendőrség szóvivője, Marius Militaru egyértelmű és szisztematikus provokációról beszélt, amely kiváltotta a csendőrség erőszakos, de szerinte arányos fellépését. 35 csendőr szorult orvosi ellátásra, közülük 11-en kerültek kórházba, mondta.
 
A bukaresti mentőszolgálat jelentése szerint több mint 400 ember szorult orvosi ellátásra az este folyamán, közülük több mint hatvanan kerültek kórházba.
 
A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az arcukat elfedő rendbontók azonban a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, és betörtek a környező üzletekbe. Éjjel egykor még javában dobigálták a csendőröket.
 
 
Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el. „Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta a szociálliberális kormánnyal szemben álló jobboldali államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.
 
A csendőrség péntek esti fellépését a katonai ügyészség vizsgálja, jelentették be szombat délben. Iohannis felkérte Augustin Lazăr főügyészt, hogy sürgősen vizsgáltassa ki a csendőrség tegnap esti fellépését. A csendőrségi beavatkozás törvényességének kivizsgálása mellett kérte azoknak a személyeknek is a gyors azonosítását és bűnrészességük megállapítását, akik részt vettek az erőszakos cselekményekben.
 
Bukarestben és az ország más nagyvárosaiban is tüntetéseket hirdettek meg szombat estére tiltakozásként a csendőrök erőszakos bukaresti fellépése ellen.
 
 

Hirdetés