szabot
2018. augusztus 10. péntek, 16:55
Százezernél is többen tüntetnek a bukaresti Győzelem téren. Könnygázt és rövid ideig vízágyút is bevetettek a csendőrök az indulatok megfékezésére.
  • A bukaresti tüntetésen mindeddig (9:40-ig) 172-en szorultak orvosi ellátásra.
  • Megérkeztek a futballszurkolók, a csendőrök kérik, a békés tüntetők tartsanak távolságot az erőszakos személyektől.
  • A hatóságok könnygázt és rövid ideg vízágyút is bevetettek.
  • Egyes tüntetők petárdáztak a jelenleg mintegy 100 ezresre becsült tömegben.
  • Lezárták a Győzelem téri metrót. 
  • A feszült helyzet ellenére a tüntetők nem hátrálnak, sőt, folyamatosan nő a tömeg.
  • A tömeg két részre szakadt: a tér egyik felében a békés tüntetők, másik felében az erőszakos, kövekkel és más tárgyakkal dobálózó futballhuligánok demonstrálnak.

Újabb erőszakos incidens történt a tüntetni és nyaralni hazajött, romániai kivándoroltak tüntetésén Bukarestben. Délután hat után, a munkaidő lejártával többezer ember jelent meg a Victoriei téren, háromnegyed hét előtt nem sokkal pedig egyesek ismét a tüntetést körülvevő kerítést kezdték rángatni, illetve azonosítatlan tárgyakat hajítottak a Victoria-palota felől álló csendőrök felé. A csendőrök könnygázzal válaszoltak.

Egy csendőrt a mentősök kísértek a mentőautókhoz, egy idősebb személyt pedig a tömegből hordágyon hoztak ki, ő valószínűleg a melegtől lett rosszul.

A csendőrök kiemeltek egy személyt a tömegből, és amikor el akarták távolítani már a kordonon túl, egy mozgáskorlátozott nő, aki kerekesszékében szintén a kordonon kívül tartózkodott, a Digi24 élő közvetítésének képei alapján rávetette magát a férfira, hogy ne tudják elvinni a csendőrök.

A csendőrök Facebook-posztban is arra szólítanak fel mindenkit, hogy tartózkodjon az erőszaktól, távolodjon el azonnal az erőszakosan megnyilvánuló egyénektől, mert akár egy pár fős agresszív csoport is megváltoztathatja egy eredetileg békésnek meghirdetett tüntetés jellegét. Ugyanezen okból azt tanácsolják azoknak, akik ezután indulnak ki a térre, hogy ha tehetik, ne hozzák magukkal a gyermekeiket.

Kora délutántól gyülekeznek az emberek a bukaresti Victoriei téren, a kormány székhelye előtt a péntek délutánra meghirdetett, kivándoroltak tüntetésére.  

Délután négykor, amikor a tüntetők száma ezer körül lehetett, pár tucatnyian ledöntötték a csendőrségi kordonokat, amelyekkel a tér közepén elkülönítették a tüntetőket a környező autós forgalomtól, bementek az autók közé, majd a kormány épületét körülvevő kerítéshez rohantak. Megrángatták az ott is felállított kordonokat, mely mögé villámgyorsan felfejlődtek a csendőrök új, rohamfelszerelésben érkező egységei.

Egyre több ember rohant oda, valaki hozzávágott egy tárgyat a csendőrsorfalhoz, a csendőrök pedig könnygázt szórtak a tömeg közé. Ennek hatására az indulatok lelohadtak, majd a tűzoltóság rohammentőseinek csapatai tűntek fel a tömegben.

Egy vagy két, arcát eltakaró személyt hordágyon vittek el, néhányat saját lábán kísértek, ők láthatóan a könnygáztól szenvedtek. A Digi24 szerint öt embert kellett ellátni a könnygáz ártalmai miatt. Később 24 olyan tüntetőről és három csendőrről számoltak be, aki orvosi ellátásra szorult. Egy csendőrnek eltört az alkarja.

A csendőrség új egységeket és kordonelemeket hozott a térre. Lassan, de sikerült visszaszorítaniuk a tömeget a tér közepére, ahol egyesek újra le akarták bontani a kerítést, amire a csendőrök ismét könnygázzal válaszoltak. A téren a csendőrséget szidalmazó és erőszakmentességre felszólító szlogenek hangzanak.

Bár a tömeg mérete nem indokolná, a teret az incidensek után teljesen lezárták az autós forgalom elől. Az egyre növekvő létszámú tüntetők rengeteg román zászlót lengetnek, de feltűnik egy-egy brit, spanyol, kanadai, skót, francia, olasz és európai uniós zászló is.

A demonstrálók egyperces néma csenddel emlékeztek az 1989-es forradalomban elhunytakra, majd közülük többen is felsorolták az okokat, amelyek miatt külföldre mentek dolgozni. Beszédükben mindannyian a politikai rendszert okolták az alternatíva hiánya miatt.

Korábban a csendőrök egy személyt azért távolítottak el a tömegből, mert zavarta a közrendet, egy másikat pedig azért, mert egy vagy több festékszóró palack volt nála. Előbb megígérte, hogy távozik, és el is hagyta a tüntetés helyszínét, majd újból megjelent, és mivel a csendőrök szerint tilos ilyen tárgyakkal tüntetni, őt is lefogták és a legközelebbi rendőrörsre kísérték, ahol valószínűleg megbírságolják.

Az óriásinak szánt, egymilliósként beharangozott PSD-ellenes tüntetésre több tucatnyian érkeztek napokkal korábban külföldről repülővel, vonattal, autókkal, egyesek végigtüntették az országot. Ma reggel sokan érkeztek Bukarestbe kifejezetten a tüntetésre, de a képek tanúsága szerint délután ötig nem jelentek meg egy-kétezernél többen a Victoriei téren.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27744
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.