Hajó elleni rakéta (fotó: Wikipédia)
Óva intjük a Nagy Tesót!
Jean St'Ay
2018. augusztus 10. péntek, 11:36
Persze, csak a tervek és projektek szintjén. És a NATO-val a háta mögött.

Emlékeznek még: talán a nyári meleg volt az oka, talán nem, de Mihai Fifor védelmi miniszter nemrég azt találta mondani, hogy: „Világos, hogy Putyin elnök sosem lesz elragadtatva attól, hogy Romániában jelentős haderők vannak. Hogy lehetne Putyin elnök elragadtatva attól, hogy itt van nekünk a deveselui katonai támaszpont a ballisztikus rakétákkal...”

Ding! Miután kiröhögték magukat (ugye, Romániának sose volt ballisztikus rakétája), az oroszok erőt vettek magukon, és beszóltak kicsit a mioritikus hazának. Hogy egyrészt furcsállják a miniszter úr elszólása körüli ballisztikus hisztériát, de hát ez nem az ő dolguk, belügy. Viszont az nagyon is az ő dolguk, hogy az amerikai rakétaelhárító rendszerek romániai jelenléte potenciális fenyegetést is jelent Oroszország nemzeti biztonságára nézve. Ezt nagyon nem hagyhatják szó, sőt, tett nélkül: Oroszország olyan lépésekre kényszerül, amelyek szavatolják a saját biztonságát. Hát, ettől bárkit rázogathat a hideg, akár a legnagyobb augusztusi hőségben is.

A román hadügy egy kicsit rágta a körmét, aztán előállt a megfelelő válasszal. Természetesen nem közvetlenül Putyin elnöknek címezve, de azért elég világos az üzenet, tekintettel arra, hogy hajó elleni rakétakilövő rendszerekről van szó... és hát ki a nagy ellenfél a Fekete-tengeren? A ruszkik, nem nehéz kitalálni.

Na de nézzük, miről van szó konkrétan. A román védelmi minisztérium bejelentette: közvitára bocsátja a haditengerészet hajó elleni rakétarendszerekkel való felszerelésére vonatkozó kormányhatározatot. A korszerű fegyverek az ugyancsak vitatható teljesítményű, 30 évvel ezelőtt gyártott szovjet rakétakilövő rendszert váltanák fel.

Az új rendszer a román tengerpart igazi „őrangyalaként” működne. Hatósugara 125 és 250 kilométer között mozog, a román tengerpart teljes hossza pedig 245, tehát, mondjuk, középen elhelyezve lazán körbe tudja lőni az egész partvidéket. Amint a neve (hajó elleni rakéta) is ékesen jelzi, ellenséges hajók kilövésére lehet használni. A rendszer mozgó egységekből áll, tehát könnyedén furikázhat ide-oda, igény szerint (már ha van út, amelyen haladhat), vannak rajta szenzorok, amelyek érzékelik az ellenséges hajókat, amelyeket szépen meg kell célozni, aztán meg kell nyomni a piros gombot és ennyi. A követőrakéták szépen követik a célpontot, még akkor is, ha az cselező hadmozdulatokat vet be.
Na de mennyibe is kerül egy ilyen „oroszhárító” kütyü? A védelmi minisztérium szerint kábé 164 millió euróba, áfástól. Az összeget a minisztérium költségvetéséből fedeznék, részletekben, 2018 és 2022 között, részben hitelkonstrukciók útján.

Ami még fontos: a szerződést megnyerő cégtől a minisztérium elvárja, hogy Románia területén gyártsa le a védelmi rendszer elemeit. Ami jó.

És hogy mit fog ehhez szólni Oroszország? Ez jelen pillanatban még a jövő zenéje. Vagy ballisztikus robbanása.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27738
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.
Mert a vers is ajándék, főleg ha megosztjuk azokkal, akiket szeretünk.
A kolozsvári Sapientia gondolt egy nagyot: már idén beindulhat a nappali tagozatos alapképzés.
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.
A Sepsi OSK elleni meccsen tolták túl a gyűlölködést a bukaresti csapat szurkolói.