Elképesztő: ötven román öt év alatt több mint 500 turistát vert át Spanyolországban

Nemcsak a pénzüktől fosztották meg a gyanútlan külföldieket, személyazonosságukkal is visszaéltek a profi bűnbandát alkotó csalók.
Hirdetés

Legalább öt éve működő, kiterjedt bűnszervezetet számolt fel a spanyol rendőrség Madridban. A bűnözői hálózat elfogott 55 tagja közül 45 román állampolgár, akik elsősorban Spanyolországba készülő külföldi turistákat vertek át. A rendőrségre több mint ötszáz feljelentés érkezett, a feltételezett kár meghaladja a 400 ezer eurót.

A csalók a legismertebb szállásközvetítő honlapokat használták fel a turisták átverésére, a fontos idegenforgalmi célpontok közelében található lakásokkal és nyaralókkal kecsegtetve őket. Csakhogy a foglalódíjak átutalása után az állítólagos főbérlők felszívódtak, a turisták pedig hoppon maradtak. Az üzlet fesztiválok idején virágzott a leginkább, egyes esetekben akár több ezer eurót is kicsaltak a gyanútlan külföldiektől.

Az elkövetők – akik egyébként rokoni kapcsolatban állnak –, nemcsak az áldozatok manipulálásához, hanem az informatikai rendszerek és online banki platformok működéséhez is jól értettek. Létező szállásközvetítő oldalakat klónoztak, megszerezték az átvert személyek banki adatait, melyeket online vásárlásokhoz is felhasználtak. Sőt, adataikkal visszaélve, még gyanús ügyletekbe is belekeverték az áldozatokat, akik az elúszott nyaralás mellett még azzal is szembesültek, hogy bűnügyi nyilvántartásba vették őket. Mindez azt a célt szolgálta, hogy megtévessze a rendőrséget, elterelje a figyelmet az igazi elkövetőkről.

A rendőrség megállapította, a Madridban rejtőzködő bandavezérek több hamis személyi igazolvánnyal is rendelkeztek, a banda ugyanakkor más országokban is jelen volt.

A bűncselekmények egy részét a delikvensek elismerték, annak reményében, hogy ezáltal csökkenhet a rájuk kiszabott börtönbüntetés. A nyomozás az EUROPOL közreműködésével tovább folytatódik, a sajtó szerint hamarosan újabb letartóztatások várhatóak.

Hirdetés