Petre Daea: Felperzselni a fertőzött kukoricaföldeket! Mi? Nem is ezt mondtam!

Félreértették a mezőgazdasági minisztert sertéspestis-ügyben. Is.
Hirdetés

Ugye, elég súlyos a helyzet Romániában, ami az afrikai sertéspestist illeti. Az illetékes hatóság 547 pestises gócról számolt be, összesen 98 Tulcea, Konstanca, Brăila, Galac, Bihar, Szilágy és Szatmár megyei településen.

A járvány méretei már a felsőbb vezetés ingerküszöbét is elérték. Az egyik igen illetékes hatóság a mezőgazdasági minisztérium, amelynek élén a báránybarát Petre Daea áll. Nos, a minap felröppent a hír, hogy a miniszter úr kiadott egy rendeletet, miszerint azokat a kukoricaföldeket, ahol vaddisznó jár, fel kell perzselni, mégpedig azért, mert a vaddisznó vígan terjeszti a sertéspestis kórokozóját.

Jó, de egy egész kukoricaföldet felperzselni, nem ágyúval lövünk a verébre? A román sajtó meg is kérdezte Daea urat, aki azt mondta, ő bizony kiadta az ominózus minisztériumi rendeletet, és fel kell perzselni a kukoricaföldeket, de persze, csakis a pestises gócokban. Aztán mindjárt pontosított: amennyiben a pestises gócban észlelik, hogy egy kukoricaföldön áthaladt egy vaddisznó, az érintett barázdát elkülönítik és felperzselik.

Eltelt pár óra, és Daea úr ismét színre lépett: úgy érezte, további pontosításokra van szükség. Azt állította, hogy valami félreértés történhetett, senki ne gondolja, hogy ő kukoricaföldek felperzselésére adott ki rendeletet. És mondott egy újabb változatot.

Eszerint, mondjuk, adott egy pestises gócpont, ahol van vaddisznó is, meg kukoricaföld is. Eddig megvan? Na, ha a vaddisznót megtalálják a kukoricaföldön, mégpedig holtan, és nyilván sertéspestisben kimúlva, akkor be kell keríteni a helyet, semmihez nem szabad hozzáérni, jönnek az illetékesek és egyszerűen fertőtlenítik (feltételezhetően nem lángokkal) a terepet. A hullát természetesen elviszik és megsemmisítik, tesszük hozzá mi, mert a miniszter úr ezt nem mondta.

Hirdetés

És lám, így tűnt el pár óra alatt Daea úr diskurzusából a kukoricaföldek felperzselése. Onnan, hogy igen, ő adta ki a miniszteri rendeletet, odáig, hogy egy szóval sem említi a lángokat.

Ugyanakkor a miniszter úr sietett megjegyezni, hogy a gazdákat kárpótolják, a disznókért is, a kukoricáért is. A vaddisznókért nem. Mert a sokat korrigált miniszteri rendeletben az is benne van, hogy tilos a terménybetakarítás és -szállítás a fertőzéses gócokban, továbbá kötelező a mezőgazdasági gépek és berendezések fertőtlenítése.

Hirdetés