Papíron már készítik elő a veszélyes medvék kilövését

Tusnádfürdőn 12 medvét lőhetnek ki vagy költöztethetnek el. A 40-ből.
Hirdetés

Újabb válságülést tartottak Hargita megyében a tusnádfürdői medvehelyzet megvitatására, miután hétvégén ismételten bebizonyosodott, senki sincs biztonságban a településen, bármikor bárkire rátámadhatnak a nagyvadak. A sürgősségi ügyek rendezéséért felelős bizottság ülésén minden illetékes hatóság jelen volt, a környezetvédelmi minisztériumot Szép Róbert államtitkár, az Országos Környezetőrség főbiztosa képviselte.

Szép Róbert hangsúlyozta: a probléma „a nulladik ponthoz” érkezett,

nem lehet tovább halasztani az intézkedést, mert emberi életeket veszélyeztet a medve.

A vadásztársaságoknak és a helyi hatóságoknak mihamarabb elő kell készíteniük a veszélyes medvék kilövéséhez vagy átköltöztetéséhez szükséges dokumentációt, hogy a minisztérium döntsön ezekről. Azonosítsák be az összes példányt, amelyik kárt okoz vagy veszélyes, hogy a tárca intézkedéseket határozzon meg – szólított fel Szép Róbert.

A szakember tisztában van azzal, hogy etikai kérdéseket vet fel az anyamedvék kérdése,

nem akarják kinyitni Pandóra szelencéjét, és válogatás nélkül kilőni a medvéket.

Szép Róbert az idei Tusványoson is beszélt arról, hogy mi vezetett idáig. Egyrészt hiba volt a szakértői kormány részéről, hogy betiltotta a vadászatot, holott a törvény addig sem támogatta a trófeavadászatot, csak az állományszabályozást. Másrészt eltűntek a kapitális hímek, melyek természetes módon végezték el ezt a munkát.

A medveállomány genetikailag is módosult, az anyamedvék manapság akár öt bocsot is nevelnek, az állatok nem tudnak kifejlődni, egyre kisebbek. A helyzetet rontja, hogy az erdőkben nagy a forgalom a gombászó és az erdei gyümölcsöket begyűjtő személyek miatt, a medvéknek nincs nyugtuk a természetes élőhelyükön.

A minisztérium mindezeket figyelembe véve azt tervezi, hogy visszatér a 2016 előtti törvényekhez, és – bizonyos feltételekkel – újra bevezeti a kilövési kvótát. Bármilyen rosszul hangzik is, jelenleg egyes helyeken csakis fegyverrel szabályozható az állomány – fogalmazott Szép Róbert, aki szerint

a túlszaporodás miatt fennáll az állat teljes elsatnyulásának lehetősége.

Hirdetés

Az ülésen Jean-Adrian Andrei prefektus és Borboly Csaba megyei tanácselnök is elmondta azt, amit korábban is: sürgős beavatkozásra van szükség.

Borboly közölte: a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség kiadta a kedvező véleményezést 12 medve kilövésére/elköltöztetésére, a döntés tehát már csak a minisztériumon múlik. Tusnádfürdőn egyébként mintegy 40 medvét tartanak számon.

A medvék kapcsán hétfőn a Nicu Rădulescu, a romániai gyógyturisztikai vállalkozások szövetségének elnöke is nyilatkozott. Szerinte ha a hatóságok nem tesznek semmit, a turisták előbb-utóbb elkerülik Tusnádfürdőt, ami kár lenne, mert az utóbbi időszakban komoly idegenforgalmi befektetések történtek a városban.

Hirdetés