Ismét lehet telehold idején gyereket csinálni a dák fővárosban

De csak akkor, ha az érdekeltek gyalog közelítik meg Sarmisegetusa Regiát. Mert a környék továbbra sem autónak való vidék.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, július utolsó napjaiban egy kiadós és több részes felhőszakadás eláztatta a dák állam fővárosába, Sarmisegetusa Regiába vezető út fölötti hegyet, amely egy sóhajjal megadta magát és rádőlt az útra.

Ez persze baj. De nem csak azért, mert a baleset folytán a turisták nem tudtak eljutni a régészeti helyszínre. Azért is baj, mert, ugye, a dák állam fővárosa afféle mitikus-kultikus-szakrális világ köldöke sok dákomániás román polgár számára. Amint Vladimir Brilinsky, a régészeti helyszín gondnoka egy dokumentumfilmben elmeséli, a dákopaták időnként egészen bizarr módon „hódolnak” a legendás dák polisz előtt: telehold idején Sarmisegetusa Regiába járnak gyereket csinálni. Ugyanis az van a fejükben, hogy a szent helyen pont akkor megfogant gyermek a második Messiás lesz. Brilinsky a maga részéről ezt hülyeségnek tartja, és előfordult már, hogy figyelmeztető lövések segítségével lohasztotta le egy-egy párocska felhorgadó szakrális üzekedő vágyát.

A földcsuszamlásra visszatérve: az illetékesek azonnal nekiálltak az út megtisztításának, ám egy újabb zuhé gyakorlatilag kettészakította az utat, az első helyszíntől körülbelül hét kilométernyire. Tehát a helyzet továbbra sem rózsás a környéken. Tény ugyan, hogy magát a Sarmisegetusa Regia régészeti helyszínt múlt szombaton megnyitották a nagyközönség előtt, viszont a Szászvárosból Kosztesden keresztül a helyszínig vezető 705A megyei út a szakasz vége fele továbbra is le van zárva. Ami azt jelenti, hogy az utolsó öt-hat kilométert gyalog kell megtennie minden vállalkozó kedvű kirándulónak.

Tehát: aki a dák állam fővárosába látogatna a közeljövőben, esetleg arra kíváncsi, hol születhet teleholdkor a dákopata Messiás, vagy netán maga is megpróbálkozna a szakrális gyerekcsinálással, az kösse fel a gatyáját, és készüljön fel alaposan az útra.

Hirdetés