Meggyalázták Elie Wiesel máramarosszigeti emlékházát

A hatóságok a tettesek gyors kézre kerítését ígérték, az antiszemita feliratokat máris eltüntették az emlékház faláról.
Hirdetés

Három antiszemita felirat jelent meg péntekről szombatra virradóan Elie Wiesel Nobel-békedíjas író máramarosszigeti emlékházán. A rendőrség nyomozást indított a vandálok mihamarabbi kézre kerítéséért, elemzik a közelben található térfigyelő kamerák felvételeit, és máris szűkítették a gyanúsítottak körét. Intézkedtek a feliratok eltávolítása érdekében is.

Az író nevét viselő Holokausztkutató Nemzeti Intézet közleményben reagált az esetre. Azt írják: nemcsak Elie Wiesel emlékét érte a támadás, hanem a holokauszt összes áldozatát. Elie Wiesel nem érdemel ilyen megaláztatást szülővárosában – fogalmaz a kutatóintézet, mely azt kérte, a hatóságok kezeljék maximális felelőséggel az ügyet. Izrael bukaresti nagykövetsége szintén közleményben ítélte el a vandál cselekedetet, köszönetet mondva a hatóságoknak a hatékony fellépésért.

A Máramaros Megyei Tanács azt ígérte, minden eszközzel támogatja a rendőrség nyomozását.

Nem ez az első antiszemita támadás Máramarosszigeten, korábban a zsidó temetőben több síremléket is megrongáltak. 

Elie Wiesel (született Eliezer Wiesel) író, politikai aktivista és egyetemi tanár Máramarosszigeten született 1928-ban. 1944-ben családjával együtt deportálták, megjárta az auschwitzi, a monowitzi és a buchenwaldi koncentrációs táborokat is. A második világháborút követően Párizsban, majd 1961-ben az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Összesen 57 könyvet írt, leghíresebb műve Az éjszaka, amely a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapul. 2016-ban, New Yorkban hunyt el, 87 évesen.

Hirdetés