Iohannistól vár kegyelmet az Emberi Méltóság Tanácsa Bekéék ügyében

A budapesti szervezet szerint erősen megkérdőjelezhető ítélet született.
Hirdetés

Az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke arra hívja fel Klaus Iohannis román államfőt, hogy adjon kegyelmet Beke István és Szőcs Zoltán elítélt székelyföldi fiataloknak. Lomnici Zoltán egy keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, akár egy évig is eltarthat, amíg elbírálják a kérelmüket az Emberi Jogok Európai Bíróságán – számol be az MTI.

A hozzátartozóknak megígérték: felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét is a „megalapozatlan” döntésre, amelynek valódi célja az Erdélyben élő magyarok megfélemlítése. Másrészt jogi eszközöket is igénybe vesznek a két fiatal védelmére.

Az ítéletet nem két fiatal székely ügyeként kell kezelni, hanem figyelmeztetésként: komoly problémák adódnak abból, ha a magyarok az autonómiájukért, a megmaradásukért küzdenek – vélekedett az EMT elnöke.

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: meg kell vizsgálni, hogy a román igazságszolgáltatás elfordult-e az európai jogtól, és az egész magyarság megfélemlítésére törekszik-e; hogy a diktatúrában tapasztaltakhoz hasonlóan a politika szolgálatában áll-e a román igazságszolgáltatás.

Hirdetés