Itt az idei tusványosi „atombomba”: Orbán Viktor beszéde – percről percre

30 évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy Európa a jövőnk. Ma úgy gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője.
Hirdetés

 

"Mi vagyunk Európa jövője!"
2018-07-28 12:00:00

Már csak egyetlen szellemi természetű csapdát kell elkerülnünk, ha idáig eljutottunk: itt lóg az orrunk előtt egy csali. Az, hogy valójában a keresztény demokrácia is lehet liberális. Ha ezt elfogadjuk, elveszítjük a harcot. A keresztény demokrácia ugyanis nem liberális, ha így tetszik, iliberális.

A liberális demokrácia ugyanis a multikulti mellett van, a keresztény demokrácia azonban elsőbbséget ad a keresztény kultúrának. A liberális demokrácia a variálható családmodellek mellett van, a keresztény demokrácia pedig a keresztény családmodell mellett. Vegyünk erőt magunkon és vállaljuk fel ez a szellemi vitát, tanácsolta.

Felmerül a kérdés, ha a 68-as elit megy, akkor ki jön? "Mi jövünk", a 90-esek, az antikommunista, keresztény elkötelezettségű, nemzeti csoport következik most Európában.

"Mi vagyunk Európa jövője" - zárta beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A liberális demokráciának van alternatívája: a keresztény demokrácia
2018-07-28 11:56:00

A jövő évi választások előtt van egy másik fontos kérdés: jól kezelte-e a bevándorlást az európai elit? Az európai elit egyelőre ideges. Az európai elit nagy célja, Európa átalakítása, egyelőre akadozik. És teljesen el is akadhat a jövő évi európai választásokon. És nekünk elemi érdekünk, hogy ezt megakasszuk.

Az is igaz, hogy az európai elit nagyon közel áll a sikerhez. Európa baloldali liberális pártok versengése következtében alakult, fejlődött. De mi történik, ha egy európai országban 10 százalék vagy annál több muszlim népesség fog élni? Ha ez bekövetkezik, akkor keresztény választási győzelemre esély nincs. Ezt érte el a liberális európai elit.

Nekünk be kell bizonyítani, hogy a liberális demokráciának van alternatívája: a keresztény demokrácia. És a liberális elitet le lehet váltani.

A keresztény demokrácia dolga, hogy megvédje a keresztény hitelvekből fakadó létformákat: a méltóságot, a családot, a nemzetet és a hitbéli közösséget.

Van összeurópai komoly kérdés
2018-07-28 11:55:00

Mit kell a jövőben csinálni, mit lehet tenni? Összpontosítsuk minden erőnket a 2019-es európai választásokra, melyeket eddig kézlegyintéssel szoktunk elintézni.

Mert most van összeurópai komoly kérdés, amiről dönteni kell. Itt az ideje, hogy az európai választás egy nagy, komoly összeurópai kérdésről, a bevándorlásról szóljon. És ha erről döntünk, az európai elitről is döntünk, mondta Orbán Viktor.

A liberális demokrácia átalakult liberális nem-demokráciává
2018-07-28 11:50:00

A jó hír, hogy az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva. Mi a helyzet? Az EB pártos, mert a liberálisok pártján áll. Ezért örülni kell, hogy a Bizottság napjai meg vannak számlálva.

De miért mondott csődöt a mai európai elit? Amely, ugye, liberális. A válasz egyszerű: azért mondott csődöt, mert lemondott a keresztény értékekről. A mai liberális Európában a nemzeti érzés negatív és meghaladandó értéknek minősül. A liberális Európában európainak lenni tartalom nélküli forma.

A liberális demokrácia átalakult liberális nem-demokráciává. Nyugaton liberalizmus van, demokrácia nincsen. Európában ma veszélyben van a szólásszabadság. A liberális koncepciónak nem megfelelő híreket, véleményeket cenzúrázzák.

A liberális sajtószabadság emlékeztet a régi szovjet viccre: Bárhogy is rakom össze a bicikli alkatrészeit, gépfegyver lesz belőle.

Európai haderőre van szükség
2018-07-28 11:44:00

Lehetetlen, hogy Európa ne tudja biztosítani a védelméhez szükséges erőt. Nem élhetünk Amerika pénzén, jó a NATO, de szükségünk lesz európai haderőre, hangsúlyozta a kormányfő.

Európa valaha egy nagy civilizáció, világformáló erőközpont volt. Mert bátor volt és nagy dolgokra vállalkozott.

A civilizációk pedig szellemi természetű dolgok, alkotóelemei többek között a vallás, az alkotóművészet, az üzleti vállalkozás. Ma azonban a kereszténységet megtagadta, cenzúra van a politikai korrektség miatt, bürokrácia uralja Brüsszelt.

Az európai civilizáció helyzetének súlyosságát a migránsválság mutatta meg. Bebizonyosodott ugyanis, hogy Európa vezetői alkalmatlanok, nem tudták megvédeni a kontinenst a muszlim beáramlástól.

Létkérdés tudni, ki mit akar
2018-07-28 11:42:00

"Egy 15 milliós ország számára, mint mi vagyunk, létkérdés, hogy mindenki értse mi történik körülötte, ki mit akar körülöttünk a világban."

Mi fog történni a világpolitikában a következő egy évben?
2018-07-28 11:42:00

Az Egyesült Államok folytatja gazdaságpolitikáját, ami Kínát illeti. Kína kezében sok az ütőkártya, Amerika ezt nem hajlandó elfogadni, ezért szilárdan eltökélte, hogy a gazdaságpolitikai játékszabályokat megváltoztassák. Erről szól az amerikai gazdasági háború, de az oroszokkal való egyezkedés is.

És mit tesz Oroszország a következő évben? Ütközőzónák megteremtésére fog törekedni, ahogy eddig is. Ennek a stratégiának Ukrajna az egyik áldozata, amelyet Oroszország megpróbál visszaterelni a saját befolyási övezetébe.

Mit tesz az EU? Primitív oroszpolitikát folytat. Gazdasági szankciókkal él, fenyeget. Szankciók és fenyegetések helyett az EU-nak meg kellene engednie a tagországoknak, hogy kereskedjenek. Vagyis abba kéne hagyni a primitív oroszpolitikát.

Törökország, Egyiptom és Izrael talán kevésbé látható a Székelyföldről, noha rendkívül fontosak. Ez a három ország azért fontos Európa számára, mert ha bármelyik is megroggyan, akkor a migráció ellenőrizhetetlenné válik.

Építsük fel Közép-Európát!
2018-07-28 11:38:00

Közép-Európa felépítéséhez öt tézist dolgozott ki Orbán Viktor. Ezek a következők:

- Minden európai országnak joga van megvédeni keresztény kultúráját, és joga van elutasítani a multikulturalitást.

- Minden országnak joga van megvédeni a hagyományos családot. Minden gyermeknek joga van egy apához, és egy anyához.

- Minden közép-európai országnak joga van megvédeni a nemzetstratégiai szempontból fontos gazdasági ágazatait.

- Minden országnak joga van megvédeni a határait, és elutasítani a bevándorlókat.

- Minden országnak joga van ragaszkodni az egy nemzet-egy szavazat elvéhez.

Van élet a globalizmuson túl. Nem az az egyetlen járható út. Közép-Európa a szabad és független nemzetek szövetsége.

Székelyföld létezett és létezni fog
2018-07-28 11:33:00

Tudják, hogy Bukarestben azt mondják: Székelyföld nem létezik. Pedig már Románia előtt is létezett.

"Még akkor is létezni fog, amikor egész Európa behódolt az iszlámnak, ebben biztosak lehetünk" - jelentette ki Orbán Viktor.

Az ajánlat minden szomszédunk, és a román barátaink irányába: ahelyett, hogy tagadnák a valóságot, fogják fel ezt a helyzetet erőforrásként. "Akarjunk erősödő Székelyföldet, Erdélyt, Magyarországot".

Miután végeztünk a Kárpát-medence felépítésével, elérkezett az idő, hogy felépítsük Közép-Európát, tette hozzá. 

"Az IMF-et hazaküldtük"
2018-07-28 11:29:00

A következő négy évre a korszaképítést jelölik meg feladatnak.

"A pénzügyeket rendbe tettük, a hiteleket kifizettük, az IMF-et hazaküldtük" - mondta Orbán Viktor, miközben a magyarországi gazdasági fejlődés mutatóit sorolta.

Ma a stabilitás a jellemző, és felmerül a kérdés, hogy mit lehet ilyenkor tenni?

Románia nézzen szembe a területén élő magyarokkal
2018-07-28 11:29:00

Kétharmados választási eredménnyel a hátuk mögött egy kormány nem tehet mást, mint hogy nagy célokat tűz ki maga elé.

2030-ig Magyarország az EU legjobb öt országa közé akar tartozni. Élhető ország legyen, versenyképes ország, biztonságos ország.

És ami a legfontosabb: az a tervük, hogy újjáépítsék az egész Kárpár-medencét. Véget ért a száz év magyar magány korszaka. Van erő, van forrás, van akarat. Bebizonyították, hogy aki Magyarországgal jóban van, az jól jár. Van egy ajánlatuk a szomszédoknak. Kössék össze az országaikat. Közúton, vasúton, mindenféleképpen. Továbbá, kössék össze az energiahálozataikat. Szégyen, hogy ez eddig nem történt meg. Mindennek azonban a kölcsönös tisztelet alapjain kell nyugodnia.

Ezekre az ajánlatokra kiváló alkalom az egyesülés centenáriuma. Romániának szembe kell néznie azzal, hogy száz éve nem tud mit kezdeni a ténnyel, hogy területén másfél milió magyar él.

A magyar kormány felhatalmazást kapott egy új korszak felépítésére
2018-07-28 11:26:00

Ha az elmúlt nyolc évre gondol, akkor azt mondhatja, hogy nyolc év után kaptak még négy év esélyt a kormányzásra. Az első négy évben felhatalmazást kaptak arra, hogy felépítsenek egy új rendszert. A gazdaságban egy új magyar modellt, a politikában pedig egy új alkotmányos rendszert. A második négy évben megerősítették ezt a rendszert. És most arra kaptak felhatalmazást, hogy egy új korszakot építsenek fel. A korszak több a rendnél. A korszakban a politika beágyazódik a kultúrába.

Orbán Viktor oldott hangulatban indít
2018-07-28 11:21:00

A lényeg, hogy bármiről is lesz szó, a Székelyföldről és Magyarországról is értelmezni lehessen.

A fő kérdés az, hogy mi lesz? Mi történik a következő tusványosi szabadegyetemig? 2018. júliusáig? Ehhez meg kell nézni, mi történt az elmúlt egy évben. Nem annyira az eseménytörténet a fontos, hanem az események jelentéstartalma.

A legfontosabb dolog talán az, hogy a kárpát-medencei magyarságnak sikerült átugrania egy újabb lélektani küszöböt. Megtörtént az egymilliomodik magyar visszahonosítás. Ha csak ennyit értünk volna el, máris lengethetnénk a kalapunkat. Megtörtént, megtörténik a nemzetépítés.

Köszönik a külhoni voksokat
2018-07-28 11:18:00

A külhoni magyarok kiálltak az anyaország mellett, minden leadott voks kiállás volt Magyarország mellett. Ezt most meg is köszönte a miniszterelnök.

Tizenhat évet voltunk ellenzékben és tizenkét évet kormányon, mondta a kormányfő, és ezzel a mostani mandátummal helyreáll az egyensúly. De a jó sportemberek nem érik be döntetlennel, tette hozzá.

 

 

És a sztárok már a színpadon
2018-07-28 11:02:00

Sűrűsödik a levegő a tusványosi völgyben. A színpadon: Németh Zsolt, Tőkés László és Orbán Viktor.

Minden korosztály jelen van
2018-07-28 10:49:00

A többség feszülten figyel. 

És olyanok is akadnak, akik már most elfáradtak. De kitartanak.

 

Gyülekeznek az emberek a tusványosi küzdőtéren
2018-07-28 10:35:00

Az ég megkönyörült a szabadegyetemen. Nem esik az eső, sőt, meleg van. A közönség már ott a nagyszínpad előtt. Mindenki arra vár, hogy a pódium is benépesüljön.