Az autósok látják kárát az újabb kolozsvári buszsávnak

Buszra vagy kerékpárra válthatnak hamarosan a kolozsvári autósok. A Magyar utca is átalakul.
Hirdetés

Újabb buszsáv létrehozását tervezi a kolozsvári városvezetés, hamarosan a Magyar (Bulevardul 21 Decembrie 1989) utcában is kiiktatnak egy gépkocsisávot a Bocskai (Avram Iancu) tér és a Főtér (Unirii) közötti szakaszon. Ezt a jövőben kizárólag csak az autóbuszok, trolik használhatják.

Jó hír viszont, hogy a járdát is kiszélesítik és külön kerékpárút is készül, vázolták a terveket az illetékesek a csütörtöki közvitán. Az átalakítás a Magyar utcára merőleges Dávid Ferenc utcát is érinti, mely sétálóutcává válik.

A Magyar utca átalakításától azt remélik, hogy csökken a gépkocsival közlekedők száma és egyre többen szállnak autóbuszra, ugranak kerékpárra. Eugen Pănescu építész szerint a belvárosi dugók legfőbb oka, hogy az autósforgalom egyetlen tengelyen zajlik, így elkerülhetetlen ennek átalakítása. A Főtér és a Mócok útja között már korábban kialakított buszsáv így a jövőben a Mărăști lakónegyedig terjed.

A Magyar utca átalakítása a Szentpéteri templom előtti parkolót is érinti, ezt felszámolják és helyében kis terecskét hoznak létre fákkal, padokkal. A járdákat itt is kőlapokkal borítják, akárcsak a korábban felújított útszakaszokon, emellett a föld alá süllyesztik a kábeleket, fákat ültetnek és LED-lámpákat szerelnek be. A projekt megvalósíthatósági tanulmányán már dolgoznak a városházán.

A Planwerk által készített látványtervek itt tekinthetők meg.

Hirdetés