Megállítanák a gáz árát, de az augusztustól megint emelkedik

Közel 6 százalékos drágulást engedélyezett a hatóság, miközben a kormány azt se tudja, hogy szorítsa vissza az elszállt árakat.
Hirdetés

5,8 százalékos gázáremelkedést hagyott jóvá csütörtökön az Országos Energiaszabályozási Hatóság (ANRE). A lakossági földgáz ára augusztus elsejétől növekedik az gázszolgáltatók kérésére, amelyet a hatóság megalapozottnak talált.

 
A gázárat a kormány tavaly április elsejétől liberalizálta, a szolgáltatók azóta nem szabályozott áron kötelesek adni a földgázat. A fokozatos liberalizálás során a hazai termelésű földgáz ára 2013 januárjától 2017 áprilisáig 45,71 lejről MegaWatt/óránként 60 lejre emelkedett a lakossági fogyasztók számára. A hatóság becslése szerint a 2013 óta tartó emelkedés 75,56%-os lesz jövő márciusáig, az ANRE-nek pedig ebbe nincs beleszólása.
 

A kormánynak viszont lehet, ugyanis ismét visszatérne a szabályozott árhoz, 

ami a hazai termelésű földgázt illeti. „A gázár maximálása első látásra kommunista intézkedésnek tűnhet, de a konkurencia hiánya miatt szükségszerű, mert a szolgáltatók kényük-kedvük szerint emelik az árakat” – nyilatkozta csütörtökön Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.
 
Arra a határozattervezetre utalt, amelyet szerda este töltöttek fel a pénzügyminisztérium honlapjára, és amelynek értelmében 55 lejben korlátoznák 2021. június 30-ig egy MWh belföldi földgázból származó energia árát.
 
„Egyesek azt mondják, hogy ez kommunista gyakorlat. Valóban, első látásra úgy tűnhet, hiszen az állam akarja szabályozni a piacot ahelyett, hogy helyet engedne a szabad versenynek. Melyik szabad versenynek? Két nagy szolgáltató van, amelyek felváltva növelik az árakat. A vállalt beruházásoknak egyelőre nyoma sincs, de az árak nőnek, a polgárok és a gazdaság pedig fizet. S akkor vannak, akik azonnal nekünk ugranak, mintha más országban élnének, hogy ez kommunista gyakorlat. Nekem semmilyen közöm nem volt a kommunizmushoz” – szögezte le Teodorovici.
 

Ezután is drágul, de ellenőrzötten?

A rendelettervezet indoklása szerint a közbeavatkozásra azért van szükség, hogy meggátolják az árak ellenőrizetlen emelkedését. 2017 áprilisa után a drágulás 29,5%-os volt, és ez 2019 márciusára eléri a 33,75%-ot – írja a jogszabály indoklásában.
 
Az intézkedésre azért is szükség van, mert a gázpiacot uraló két nagyvállalatnak együtt 95 százalékos részesedése van (a Romgaznak 48,88%, az ÖMV Petromnak 46,08%). A hazai gáz átlagára tavaly áprilistól megawattóránként 70,93 lejről 77,72 lejre nőtt, 2019 márciusára pedig eléri a 80,25 lejt. Az előrejelzések szerint az import gáz ára 2019 márciusában 94,58 lej/MWh lesz.
 
A romániai piacon hét termelő, öt importőr, két raktározó és 87 elosztó osztozik. A földgázhálózatra 3,7 millió fogyasztó csatlakozott rá, amelyből 3,4 millió háztartás. 

Hirdetés