Szenvedélyes lesz az idei Tusványos

Átírták a programot az elmúlt két hétben kimondott ítéletek miatt.
Hirdetés

Szenvedélyünk Tusványos mottóval indul július 24-én a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A szerdai beharangozó sajtótájékoztatón kiderült, a programot az utolsó pillanatban át kellett írni a magyarokkal szembeni jogfosztások miatt.

Mind a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye, mind a Bánffy-erdők visszaállamosítása, mind pedig a Batthyáneum visszaszolgáltatásának a bírósági elutasítása olyan mértékben foglalkoztatta a magyar közvéleményt, hogy a korábbi programtervezetet felborítva be kellett iktatniuk ezeknek a témáknak a megvitatását is a Tusványos programjába, mondta el Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a Tusványos politikai programfelelőse. 

Szó lesz mindenről. Is. 

A pódiumbeszélgetésekben szó lesz Európa jövőjéről, Kelet- és Közép-Európa helyéről a jövő Európájában, a Kárpát-medence kilátásairól, az erdélyi magyarságról és Székelyföldről is. A magyarországi kormányzat számos képviselője eljön a táborba, a román kormányzat képviselői azonban ezúttal is távol maradnak a rendezvénytől. Jelen lesznek azonban a tusnádfürdői rendezvény régi román barátai, akik mellett idén lengyel, cseh, szlovák és bajor politikusok, szakértők és újságírók is részt vesznek az eseményen.

Sándor Krisztina elmondta, pénteken délelőtt a hagyományoknak megfelelően nemzetpolitikai kerekasztalt tartanak a táborban valamennyi kárpát-medencei magyar közösségi vezető, és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes részvételével. Szombaton pedig Orbán Viktor és Tőkés László tart előadást és válaszol a kérdésekre.

Ha jön a medve, kapd elő a telefonod

Tavaly 17-19 ezer embert vonzottak naponta a Tusványos rendezvényei. Fancsali Barna, a szervező Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke igyekezett megnyugtatni, hogy biztonsági szolgálat és vadőrök is vigyáznak a táborozók biztonságára, épségére. Megjegyezte: a Tusványosra érkezőknek érdemes lesz már az első napon beírniuk a telefonjukba az éjjel-nappal hívható vadőrszolgálat számát, amelyen jelenteni kell, ha valaki medvét lát a közelében.

A július 24-29.között zajló Tusványos nagyszínpadján olyan előadók lépnek fel, mint Rúzsa Magdi, a Honeybeast, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Deák Bill Blues Band és Hobó, valamint az Ocho Macho és a Bagossy Brothers Company. A főszervező hozzátette, idén is csak 16 óra előtt lehet ingyenesen bejutni a táborba. Az esti koncertekre érkezőknek 20 lejes belépőt kell fizetniük. A diákok és nyugdíjasok azonban féláron, a tusnádfürdőiek pedig ingyenesen léphetnek be a koncertekre.

Hirdetés