Itt a lehetőség, hogy pénzzel támogassa az RMDSZ politikusait

Már azokat, akiket a magyar szimbólumok használata miatt megbírságolt a román állam: a szövetség szolidaritási alapot hoz létre.
Hirdetés

Ha úgy gondolja, szemétség a román állam részéről, hogy – rendszerint notóriusan magyargyűlölő feljelentők jelzései nyomán – pofátlanul magas pénzbírságokat ró ki székelyföldi önkormányzati vezetőkre, csak azért, mert magyar jelképeket használtak, most szolidaritást vállalhat velük, és nem csupán a szavak szintjén. Az RMDSZ megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfőn a szövetség.

Az RMDSZ arra emlékeztetett, hogy az öt éve elindult hatósági zaklatás eredményeként legutóbb Péter Ferencre, Szováta volt polgármesterére róttak ki 42 642 lejes, illetve Ráduly Róbert Kálmánra, Csíkszereda polgármesterére 75 130 lejes bírságot a székely zászló eltávolításának az elmulasztása miatt.

A szövetség közölte: felháborítónak tartja a magyar közösség elleni nyílt támadásokat, a székelyföldi intézményvezetők meghurcolását és zaklatását.

„Románia a nemzetközi porondon felvállalta kulturális identitásunk megőrzésének ösztönzését, közösségi szimbólumaink szabad használatának biztosítását. A szóban forgó büntetések és a magyar közösség szimbólumhasználata elleni lépések nemcsak Románia alkotmányát sértik, hanem semmibe veszik az ország EU-s és NATO-csatlakozás előtti kötelezettségvállalásait. 2018-ban, a centenárium évében eljött az ideje annak, hogy a többségi társadalom ráébredjen: a nemzeti kisebbségek kulturális sokszínűsége Románia legnagyobb vonzereje és erőforrása, amelyet nem lábbal kell tiporni, hanem óvni és gazdagítani kell”

– hívta fel a figyelmet Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

Hirdetés

A politikus rámutatott: a Románia által ratifikált Európai Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről, valamint a román alkotmány 6. cikkelye tételesen kimondja, hogy az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségek jogait etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.

Horváth Anna közölte: a szövetség keretében működő Országos Önkormányzati Tanács ez ügyben memorandum elfogadását kezdeményezi, amellyel a nemzetközi szervezetekhez fordul.

Arról, hogy Ön miként segítheti pénzzel az RMDSZ-t, itt talál részleteket.

Hirdetés