Romániának el kell ismernie a külföldön kötött melegházasságot

Így döntött az alkotmánybíróság, amely ezzel az EU bíróságának ítéletéhez alkalmazkodott.
Hirdetés

Szabadon mozoghat és letelepedhet Romániában egy román állampolgár külföldi állampolgárságú, azonos nemű partnere, akivel egy másik országban házasságot kötött – döntötte el tegnap az alkotmánybíróság. A taláros testület ítélete annak nyomán született, hogy június elején az Európai Unió Bírósága kimondta: a házastárs fogalma az uniós állampolgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való joga vonatkozásában érvényes az azonos nemű házastársakra is.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke ugyanakkor igyekezett lehűteni a kedélyeket: mint mondta, az általuk szerdán meghozott ítélet csupán arra vonatkozik, hogy a román állampolgár azonos nemű házastársa jogosult a huzamos ideig történő tartózkodásra az ország területén, nem a melegházasság elismerését mondták ki.

„Az Európai Unió Bíróságának ítélete szellemében ismertük el ezt a jogot. (…) Az ítélet azt ajánlja, hogy ne korlátozzuk a Románia területén való szabad mozgás és tartózkodáshoz való jogot. Erre utaltunk.. A vonatkozó jogszabályok alkotmányosak, ha ezt a két jogot elismerik” – mondta Drneanu.

Az ügy előzménye, hogy egy azonos nemű, román-amerikai pár tagjai, Relu Adrian Coman és Robert Claibourn Hamilton az ahhoz szükséges dokumentumok kibocsátását kérték a román hatóságoktól, hogy az amerikai fél házastársával együtt Romániában munkát vállalhasson, illetve ott állandó jelleggel tartózkodhasson. A román hatóságok azonban elutasították a tartózkodási jog megadása iránti kérelmet, a többi között azzal az indokkal, hogy az amerikai Romániában nem minősülhet uniós állampolgár házastársának, mivel e tagállam nem ismeri el az azonos nemű személyek között kötött házasságot.

Hirdetés